Zagorje
Bajka na dlanu

U Donjoj Stubici otvoren pumptrack poligon – atrakcija za bicikliste, skejtere…

Datum objave: 2. prosinca 2021.

Pumptrack poligon je sportski objekt sastavljen od izbočina i zavoja koji su ritmički povezani u kružnu cjelinu. Mogu se koristiti biciklima, rolama, koturaljkama i romobilima te su namijenjeni svim generacijama – bez obzira na njihovo iskustvo u vožnji. Za kretanje po poligonu biciklisti ne trebaju nužno okretati pedale, već se kreću sa pomicanjem tijela gore i dolje. Ovakvi poligoni predstavljaju rastući trend na području sportske infrastrukture, jer pružaju atraktivnu i sigurnu rekreaciju na otvorenom.

Župan Željko Kolar naglasio je kako je izuzetno bitno da se otvaraju sadržaji gdje se djeca i mladi mogu družiti i baviti sportom na svježem zraku. „Djeca su orijentirana prema novim tehnologijama, što je dobro, ali isto tako je dobro da se bave sportom, druže i da budu na otvorenom. Za ovaj je projekt veliki interes djece i mladih i veseli me da smo ovim potezom animirali i druge gradove i općine da krenu ovim smjerom“ – rekao je župan Kolar te dodao kako sama konfiguraciaj staze podsjeća na teren Zagorja. „Staza je, kao i naše Zgorje, brdovita, s  usponima i padovima, zelenom travom i vjerujem da će ovo biti novo okupljalište mlađih ljudi na području Donje Stubice i okolnih mjesta, dok se i u tim mjestima ne realizira jedan ovakav projekt“  – zaključio je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

 „Projekt je nadogradnja cikloturističke infrastrukture, koja je u našoj županiji na zavidnoj razini. Ključni rezultat i cilj su razvoj destinacije i pozicioniranja cikloturizma“ –  rekla je voditeljica projekta i v.d. pročelnica Ureda Ana Pavić te dodala kako se sama lokacija naslanja na tzv. topličku biciklističku rutu, a glavni je cilj dodatno razvijanje cikloturizma i privlačenje posjetitelja. Ukupna vrijednost projekta je 370 tisuća kuna, sufinanciran je od strane Ministarstva turizma i športa, u okviru nacionalnog Programa razvoja cikloturizma, a provela ga je Krapinsko-zagorska županija, dok je Grad Donja Stubica ustupio parcelu na kojoj je izgrađen poligon.

Za ovaj, prvi pumptrack poligon u našoj županiji zahvaljujem našem Stubičancu Ivanu Doliću, koji je dao ideju, a onda Krapinsko – zagorskoj županiji i županu Kolaru na realizaciji. Izrazito smo zadovoljni i sretni s činjenicom se ovdje okupilo mnoštvo djece koji su u redu čekali da uđu na stazu i prije nego što smo završili sve radove. To je dokaz da je to sadržaj koji je ovom gradu trebao i koji će biti maksimalno iskorišten“ – rekao je ovom prilikom gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić. Grad Donja Stubice je, uz ustupanje zemljišta, osigurao i 50.000 kuna za uređenje okoliša te će naknadno postaviti i rasvjetu.

Ideja za realizaciju ovog projekta javnosti je predstavljena u svibnju. Pročelnica županijskog Upravnog odjela za javnu nabavu i EU fondove Vlatka Mlakar istaknula je kako je vrijednost samih radova 327.404,50 kuna. Prva faza realizacije projekta uključivala je izradu projektne dokumentacije, druga izvedbu općih radova, a treća izvedbu posebnih radova.


Fotogalerija