Zagorje
Bajka na dlanu

U Donjoj Stubici podignut spomenik Domovini i žrtvama Domovinskog rata

Datum objave: 6. studenoga 2023.

U Donjoj Stubici je u ponedjeljak, 6. studenoga 2023. godine, otkriven novopodignuti spomenik Domovini i žrtvama Domovinskog rata.

Spomenik je podignut u spomen na sve poginule, stradale i nestale hrvatske branitelje, a posebno u spomen na Stjepana Tučkara – jedinog poginulog branitelja s područja Donje Stubice. „Mnogo je ljudi tijekom Domovinskog rata doživjelo sudbinu kao Stjepan Tučkar, heroj čiji je danas rođendan. Na tisuće je hrvatskih muževa koji su dali nemjerljiv doprinos stvaranju, obrani i oslobođenju neovisne Republike Hrvatske. Zar je stvarno danas, nakon toliko godina bitno da nas se prebrojava, da se pita tko je nosio beretku koje boje, koji je amblem imao na uniformi Hrvatske vojske? Svatko tko je obukao uniformu hrvatskog vojnika, bez obzira u kojoj postrojbi, policijskoj ili vojnoj, imao je hrvatski grb na svojoj kapi, i mora imati puno poštovanje svoje zajednice“ – poručio je u svom pozdravnom govoru župan Kolar, koji je spomenik i simbolično otkrio zajedno sa potpredsjednikom Vlade i ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom te udovicom i sinom poginulog branitelja Stjepana Tučkara Boženom i Josipom.

„Postavljenjem ovog spomen-obilježja žrtvi koja je temelj samostalne i suverene Republike Hrvatske, a kroz ime Stjepana Tučkara, odajemo počast svim poginulim, nestalim i umrlim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata. Ovo spomen-obilježe će mnogima biti podsjetnik na te iznimno teške okolnosti koje smo kao narod prošli. Onima koji su zaboravili što je to bilo u Hrvatskoj bilo prije 30 godina, neka ovo bude podsjetnik“ – kazao je prije otvorenja spomenika ministar Medved.

Spomenik Domovini i žrtvama Domovinskog rata podignuo je Grad Donja Stubica na inicijativu gradske organizacije Hrvatska demokratska zajednice i Udruge ratnih veterana 1. Gardijske brigade „Tigrovi“. „Dogovor je trajao svega 30 sekundi, a rezultat je danas tu pred nama. Iskreno se nadam da će primjer našeg grada poslužiti za stvaranje zajedništva prilikom obilježavanja velikih i važnih datuma za našu domovinu, a koji se tiču Domovinskog rata. Iznimna mi je čast da Donja Stubica na ovaj simboličan način odaje počast svojoj domovini i onima koji su za nju dali svoj život“ – poručio je na svečanosti gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić, dok je predsjednik gradske organizacije HDZ-a Ivica Kupinić istaknuo je kako je ponosan i sretan što se ovo spomen obilježje otvara upravo na obljetnicu rođenja Stjepana Tučkara.

„Nadovezujući se kroz povijest do danas, što se drugo moglo nego koncepcijski to staviti u jednu cjelinu koja tvori moderan i moćan spomenik u prekrasnom okruženju parka s gotičkom crkvom. Utjelovljen je stari grad Tahi kroz sedam stepenica koje su ostale od temelja grada, a nalaze se u grbu Donje Stubice, te simbol buntovništva, odnosno simbol Matije Gubca, pijetao, jer je pijetao buntovnik, simbol nade, nove budućnosti i pobjede. Hrvatstvo je zabilježeno kroz grb i igru kockica koje se ovdje na likovni način protežu kroz patinu bronce“ – objasnila je autorica spomenika Mirjana Drempetić Hanžić, dodavši kako je broncu odlio gospodin Ujević iz ljevaonice

Na svečanosti otvorenja bili su i brojni predstavnici zagorskih braniteljskih udruga, kao i mnogi durgi uzvanici među kojima izdvajamo županovog savjetnika za branitelje pukovnika Žarka Miholića, predsjednika Gradskog vijeća Donje Stubice Nikola Boromisu, načelnika Gornje Stubice Jasmina Krizmanića, načelnika Marije Bistrice Josipa Miličkog, gradonačelnika Oroslavja Viktora Šimunića, načelnika Jarmine Gorana Ilekovića te župnika u Donjoj Stubici Ivana Brlečića, koji je i blagoslovio sam spomenik.

Stjepan Tučkar rođen je 6. studenoga 1954. godine. U vrijeme početka rata bio je na radu u Njemačkoj, no vratio se kući i pristupio Tigrovima s kojima je otišao na izvršenje borbenih zadaća. Poginuo je za trajanje borbenih djelovanja na prostoru obrane Novske u mjestu Voćarice 29. listopada 1991. godine. Sahranjen je 13. veljače 1992. godine na groblju u Donjoj Stubici. Za sudjelovanje u Domovinskom ratu odlikovan je Spomenicom domovinskog rata, a obitelj je na ime njegove borbe odlikovana Redom Zrinskog i Frankopana te plaketom Tigrovi. Također, u sjećanje na njega, Grad Donja Stubica je i jednu svoju ulicu nazvao po njemu.


Fotogalerija