Zagorje
Bajka na dlanu

U dvorcu Bračak otvorena četvrta Croenergy konferencija

Datum objave: 3. listopada 2017.

Otvorenju konferencije nazočio je župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar, koji je izrazio zadovoljstvo što se Croenergy konferencija ponovo održava u Zagorju. „Mi smo pokazali kako se tehnologijom 21. stoljeća može obnoviti dvorac iz 19. stoljeća, da to bude jedna moderna, niskoenergetska građevina. I ono što je još bitnije je da je ovdje sjedište REGEA-e, koja eto, već četvrti puta organizira konferenciju CROENERGY. Posebno mi je drago da je ovo već druga koja se odvija na području Krapinsko – zagorske županije, što također puno govori samo za sebe, da smo mi to zaslužili jednim dugotrajnim, kontinuiranim i planiranim radom na projektima energetske učinkovitosti. Izrazito smo ponosni što je model subvencioniranja podizanja razine energetske učinkovitosti za građanstvo, kojeg smo mi pokrenuli, preuzeo Fond za zaštitu okoliša i primijenio ga na područje cijele Hrvatske. Svakako valja istaknuti i naš projekt energetske obnove škola na području Krapinsko – zagorske županije, za kojeg smo dobili međunarodnu nagradu Energy Globe, svojevrsnog „energetskog“ Oscara“, rekao je župan Kolar. „Jedan od novijih projekata je i jedinstveni projekt Newlight, na kojem radimo zajedno sa Zagrebačkom  županijom, a tiče se obnove javne rasvjete u općinama i gradovima na području ove dvije županije. Nažalost, prema „dobrim starim običajima“, u Hrvatskoj ne možete nešto dugoročno planirati, zbog toga što se često dešava da Vlada RH kroz provedbu financijske omotnice nešto promijeni bez konzultacija sa jedinicama lokalne samouprave. Tako se je dogodilo i sa mjerom 4C4, u sklopu koje smo trebali dobiti bespovratna sredstva za provedbu projekta Newlight, koji je prezentiran Europskoj komisiji i koji je dobio izvanredne ocjene u Bruxellesu.  Bespovratna sredstva su postojala i mi smo na njih računali, i očekujemo odgovor od Vlade RH, odnosno premijera Plenkovića zašto je donijeta odluka o zaustavljanju spomenute mjere“, zaključio je župan Kolar.   

Pozdravivši okupljene, ravnatelj Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske i predsjednik FEDARENE Julije Domac pojasnio je kako će izgledati ovogodišnja konferencija. „Na ovoj konferenciji pokušat ćemo manje pričati ex cathedra tako da na cijeloj konferenciji imamo samo dvije prezentacije, a više ćemo diskutirati, promišljati i zajedno razvijati projekte s ciljem da znanje koje je akumulirano u energetskim angenicijama, u REGEA-i, u proteklih devet godina, s našim županijama, našim gradovima, pokušamo prenijeti na kolege koji dolaze iz regije, i na ostatak Hrvatske. Ideja je bila pokazati da se može raditi onako kako to rade najbolji u Europi i nadam se da će sudionici ove konferencije po njenom završetku s tim zaključkom otići odavde“, rekao je Domac.

Kako su pojasnili organizatori, ove godine konferencija poprima oblik financijskog foruma koji će okupiti privatni i financijski sektor, a podijeljena je na niz interaktivnih predavanja i radionica, usmjerena na B2B komunikaciju i umrežavanje u cilju ostvarivanja novih modela financiranja te poticanja novih investicija, uz panele na kojima će sudjelovati vodeći stručnjaci i predstavnici nadležnih ministarstava (MRRFEU i MGIPU), državnih agencija, poslovnih i razvojnih banaka, Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije te gospodarskih subjekata. Svečanosti otvorenja nazočili su i brojni dužnosnici te predstavnici raznih institucija, među kojima su bili i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, pročelnica zagrebačkog Gradskog ureda za gospodarstvo Mirka Jozić, te zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić i zamjenik župana KZŽ Anđelko Ferek – Jambrek. Konferencija se održava do 5. listopada i to pod pokroviteljstvom Predsjednice RH Kolinde Grabar – Kitarović, a uz potporu Europskog udruženja energetskih agencija i regija FEDARENE te institucionalne partnere Europsku banku za obnovu i razvoj i Hrvatsku banku za obnovu i razvitak.


Fotogalerija