Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 12. prosinca 2018.

Učenici predmetne nastave osnovne škole u Krapinskim Toplicama upoznati su sa aktivnostima Zagorskog aerokluba, letačkim operiranjem na Aerodromu Rudolfa Perešina u Gubaševu te mogućim uključivanjem mladih u aktivnosti zrakoplovnog jedriličarstva u sklopu Zajednice tehničke kulture Krapinsko-zagorske županije i uz potporu Županije.

Uvodno predavanje održao je najmlađi član Zagorskog aerokluba Benjamin Gojšić (12), koji je uz pomoć instruktora Dragana Bakiže svojim vršnjacima prezentirao zrakoplovno jedriličarstvo i jedrilice – pričom od Otta Lilienthala, koji je prvi ponovio slobodne letove planiranjem niz padinu bez motora, do najsuvremenijih zrakoplovnih jedrilica.

Učenici su nakon predavanja upoznati sa jedrilicom koja je bila na sportskom igralištu; mnoštvo upita i zanimljivih fotografija slijedilo je nakon osnova upoznavanja sa letjelicom.

Učenici su upoznati i sa mogućnostima ostvarivanja osnovne jedriličarske pilotske obuke na dvosjed jedrilici s duplim komandama uz nastavnika instruktora, tokom koje nakon minimalno 40 letova kroz temeljnu obuku sa 15 godina starosti uz pristanak roditelja mogu samostalno letjeti, da bi sa 16 godina mogli polagati za dozvolu pilota jedrilice.  

Ovaj projekt Zagorskog aerokluba namijenjen je  Osnovnim školama za učenike viših razreda s posebnim ciljem i naglaskom u radu s mladima, privući ih na aerodromsku livadu, poticati ih na timski rad koji je vrlo bitan u realizaciji jedriličarskog letenja i budućeg života i izgrađivanju osobnosti.   

„Današnje konstrukcije jedrilica slobodnim letom u planiranju bez termičkog dizanja sa kilometra visine mogu bez motora preletjeti preko 60 kilometara i bitno se razlikuju usporedbom u principu leta aviona ostvarenog vučnom silom elise. Najkvalitetniji i najcjenjeniji profesionalni piloti u avio kompanijama su upravo oni koji su svoju pilotsku aktivnost započeli  na zrakoplovnim jedrilicama, gdje se u svakom jedriličarskom letu  cjelokupna mentalna filozofija od polijetanja do slijetanja odvija bez prisutnosti benzina i elisno motorne grupe.
Širenje zrakoplovno tehničke kulture kroz jedriličarstvo koje u svom sadržaju ima niz tehničkih znanja, gdje se susreće čitava lepeza materijala, vještina kroz održavanje jedrilica i tehnike vezane uz letenje, a sve to je tema njihovih izvan nastavnih aktivnosti. Poduzimamo radnje promicanja tehničke kulture kroz zrakoplovno jedriličarske aktivnosti na Aerodromu Rudofla Perešina u Gubaševu. Uočili smo jako slab odaziv  mladih u iskazivanju zainteresiranosti za bavljenje zrakoplovstvom a čiji je jedini uzrok uviđamo u informiranosti mladih na svim nivoima te sretanje pozornosti i mogućnost njihovog cjeloživotnog profesionalnog školovanja u području zrakoplovstva. Organiziranjem radionica kroz praktično prisustvovanje pri sklapanju i rastavljanju zrakoplovne jedrilice u krugu škole za sve zainteresirane učenike koje to područje interesira kroz demonstriranje svih faza sklapanja zrakoplova cca 20 minuta u direktnom kontaktu oni mogu osjetiti kako taj posao nije posebna „tabu“ djelatnost.“ – poručuju organizatori.


Fotogalerija