Zagorje
Bajka na dlanu

U Karlovcu otkrivena Spomen ploča zagorskim braniteljima

Datum objave: 22. svibnja 2023.

Spomen ploča postavljena je na inicijativu članova Hrvatskog časničkog zbora Hrvatskog zagorja kojima se javila ideja kako bi bilo svrhovito i povijesno potrebno postaviti i spomen ploču Zagorcima koji su u ratu dali veliki doprinos. Hrvatski časnički zbor Hrvatskog zagorja obratio se s molbom Muzeju Domovinskog rata Karlovac-Turanj da im odobri postavljanje primjerene spomen ploče u znak sjećanja i priznanja Zagorcima koji su boravili na širem karlovačkom području tih ratnih godina.

Uz nazočnost brojnih uzvanika, Spomen ploču otkrili su krapinsko-zagorski župan Željko Kolar i brigadir u miru Janko Šafranko.

Župan Kolar prisjetio se ratnih dana, podsjetivši da je zapovjedništvo brigade bilo u Mahićnom. „Mi smo kao bojne koje su se formirale u bivšim općinama išli u formacijama koje su tada bile u teritorijalnoj obrani. Samostalna četa, protudiverzantski vod, diverzantski vod, a ja sam imao čast biti zapovjednikom protudiverzantskog voda koji je dolazio iz bivše Općine Klanjec. Tek kasnije, nakon Nove godine je formirana brigada, pa onda satnije. Tri stotine ljudi u listopadu, kroz studeni i prosinac više od dvije tisuće Zagoraca došlo je na karlovačko područje“ rekao je župan Kolar i naglasio da je otkrivanje Spomen ploča prilika za prisjećanje i na svih 11,5 tisuća zagorskih branitelja koji su sudjelovali u Domovinskom ratu.

„Nema ni jedne postrojbe Hrvatske vojske, nema ni jednog ratišta u Republici Hrvatskoj gdje nismo bili i mi Zagorci i s ponosom uvijek napominjemo da je prvi hrvatski predsjednik, doktor Franjo Tuđman, tada bio vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske i da smo na njegov poziv uzeli puške u ruke i išli braniti svoju domovinu“ kazao je župan te ustvrdio da je riječ o vrlo emotivnom trenutku. „Nažalost, mnogih nema više među nama, ali uvijek je prilika da se prisjetimo svih palih hrvatskih branitelja, nestalih, njihovih obitelji, koji su položili život na oltar domovine. Neka im je vječna slava i hvala“ – zaključio je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

Na svečanosti otkrivanja Spomen ploče bili su i predstavnici braniteljskih udruga s područja Krapinsko-zagorske i Karlovačke županije, zamjenica župana Karlovačke županije Vesna Hajsan-Dolinar i predsjednik Gradskog vijeća Grada Karlovca Marin Svetić i brojni drugi, a o slavnim su ratnim danima govorili i potpredsjednik Hrvatskog časničkog zbora Hrvatskog zagorja, satnik u miru Zdravko Senčar i brigadir u miru Janko Šafranko,

 


Fotogalerija