Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 27. studenoga 2015.

Vijeće Saveza Alpe Jadran  čine predstavnici regija iz Austrije, Hrvatske, Mađarske i Slovenije. Ovo je najviše tijelo Saveza koje okuplja njegove političke predstavnike i donosi ključne odluke za funkcioniranje. Vijeće je ba  sjednici u Klagenfurtu, između ostalog, raspravljalo o dosadašnjem radu i financijskom izvješću, ali i o narednim dvjema godinama za koje je usvojen i zajednički proračun. Također, usvojen je i dorađeni Pravilnik o radu Saveza Alpe-Jadran, te u kontekstu najnovijih događaja, zajednička izjava kojom članice osuđuju terorističke napade u Parizu te pozivaju na mir i solidarnost u Europi. Na sjednici vijeća iznijet je u prijedlog suradnje Krapinsko-zagorske županije i Kluba Tre Popolo, poznatog po organiziranju tečajeva stranih jezika.

Na početku sjednice je na inicijativu guvernera Koruške i predsjednika SAA Petera Kaisera usvojena zajedničku rezolucija kojom se osuđuju teroristički napadi u Parizu kao napad na Europu i europske vrijednosti te se pozivaju sve članice Europe na još jaču suradnju koja će biti iznad nacionalnih interesa te zauzimanje čvrstog stava o zajedničkom postupanju u smislu izbjegličkih tokova.

Predsjednik Kaiser u svom izvještaju prezentirao aktivnosti unazad dvije godine koje su značajne u smislu odobrenih i sufinanciranih projekta članicama Saveza. Nakon izvještaja glavnog tajnika Saveza AAA Thomasa Pseinera raspravljalo se o aktivnostima unutar tematskih koordinacijskih točaka te 105 zajedničkih projekta od kojih je šest sufinancirano iz EU fondova (pet iz Erasmus + programa i jedan iz “Europa za građane”), a odnose se na razmjenu mladih, mlade, kulturu i sport.

Članice Saveza jednoglasno su usvojile izjavu o “Demografskim promjenama u ruralnim područjima na području Alpe-Jadran Saveza” kojom su se članovi Vijeća obvezali na jačanje položaja ruralnih područja u Europskoj uniji te maksimalno iskorištavanje odgovarajućih europskih programa financiranja u cilju stvaranja povoljnog okruženja u ruralnim područjima te razvijanja inovativnih i održivih projekata.

Novost u odabiru projekata koji će se subvencionirati proračunskim sredstvima Saveza je donošenje dorađenog Pravilnika o radu u kojem je sadržan katalog kriterija, a u skladu s novim proračunom koji će imati za posljedicu veću konkurenciju među projektima.

 Na samome kraju sjednice, jednoglasnom odlukom svih članova za predsjedatelja Vijeća za 2016. i 2017. godinu, ponovno je izabran predsjednik Vlade pokrajine Koruške dr. Peter Kaiser.

 

Savez Alpe-Jadran je mreža za poticanje međuregionalne suradnje na teritoriju Alpe-Jadrana, s naglaskom na područja poljoprivrede i zavičajne baštine; kulture; prevencije katastrofa; gospodarstva; energije i okoliša; jednakih mogućnosti; zdravstvene zaštite; visokog obrazovanja; inkluzije; mobilnosti; sporta i turizma. Sjedište mreže je u Klagenfurtu pri Uredu Koruške pokrajinske vlade. Savez  je osnovan krajem 2013. godine u Klagenfurtu, kao nasljednik Radne zajednice Alpe-Jadran. Članovi organizacije su pokrajine Koruška, Štajerska i Gradišće iz Austrije, Istarska, Karlovačka, Krapinsko-zagorska, Koprivničko-križevačka, Međimurska, Varaždinska te Virovitičko-podravska županija iz Hrvatske, Zajednica Općina Slovenije i mađarska županija Vas.

 

 


Fotogalerija