Zagorje
Bajka na dlanu

U Klanjcu održana 16. Zahvala jeseni

Datum objave: 2. listopada 2017.

Manifestaciju Zahvala jeseni je u subotu, 30. rujna 2017. godine, otvorio potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić. „Kada govorimo o jednom gradiću kao što je Klanjec, najprije moramo voditi brigu o njegovom identitetu, koji čine njegovi stanovnici i udruge, koji doprinose razvoju grada“, rekao je potpredsjednik sabora te naglasio kako vrlo važnu ulogu u procesu stvaranja identiteta mjesta, grada i regije čine manifestacije koje njeguju lokalni identitet, lokalne običaje i sve ono što je proizašlo iz naše tradicije. „I kad danas s jedne strane imamo “Zahvalu jeseni” i s druge projekt čiji je moto “Citizens for stronger Europe”, to je Hrvatska kakvu ja želim sanjati – tradicija, europska kultura, ljudi koji pomoću glazbenog izričaja prikazuju svoju kulturu i gdje svi postajemo bolji, bez mržnje, s tolerancijom i uvažavanjem drugih, ali i poštivanjem svojeg“ – istaknuo je potpredsjednik Hrvatskog sabora Hajdaš Dončić.

Okupljenima na svečanosti otvaranja  16. Zahvale jeseni obratio se i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar: „Zahvala jeseni u Klanjcu svake je godine sve posjećenija, svake godine obogaćena nekim novim sadržajima, na čemu treba čestitati gradonačelniku Zlatku Brleku i Snježani Horvatin, koji su osmislili tako dobar projekt, za koji povlače europska sredstva. To je zapravo obrazac prema kojem se svi moramo ponašati“ – poručio je župan Željko Kolar.

Gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek istaknuo je kako Zahvala jeseni raste iz godinu u godinu. „Manifestacija je dobila i međunarodni karakter i sve je posjećenija. Tako će kroz ova tri dana ovuda proći tri – četiri tisuće ljudi, što je dobro i za kulturnu i za turističku ponudu grada Klanjca“ –  rekao je gradonačelnik Brlek.

Ovogodišnja zahvala jeseni počela je 29. rujna događajem pod nazivom “Klanjec – moj grad”, u sklopu kojeg se održala starigradska večer sa starigradskim pjesmama i štiklecima iz klanječke povijesti. Sljedeći dan je održan tradicijski sajam na kojem je izgledalo 40-ak izlagača iz Klanjca, ali i gotovo cijele Krapinsko – zagorske, kao i Zagrebačke županije. Bogatstvo svoje folklorne baštine potom su prikazala kulturno – umjetnička društva iz Slovačke, Češke, Poljske, Slovenije, Vojvodine te Bosne i Hercegovine, u programu pod nazivom “Zapjevaj i zapleši u kraju Lijepe Naše”, koji je održan zahvaljujući tome što je grad Klanjec i ove godine dio projekta “Europa za građane”. Održan je i moto show te biciklijada, na kojoj je sudjelovalo 50-ak biciklista, koji su prošli 32 kilometra, upoznajući klanječki i kumrovečki kraj. Održan je i međunarodni kulinarski show, u sklopu kojeg su gosti iz Češke, Poljske i Slovačke imali zadatak pripremiti čvarke. Tradicijski je sajam nastavljen i u ndjelju, kada je održan i koncert Puhačkog orkestra “Lira” te program moto – kluba “Sokol”, koncert Tomislava Bralića i Klape intrade te kulturno – umjetnički program Dječjeg vrtića “Kesten”, Osnovne škole Antuna Mihanovića, dječje folklorne skupine KUD-a “Antun Mihanović” i mažoretkinja Dubrovčan. 


Fotogalerija