Zagorje
Bajka na dlanu

U Krapini otkriveno spomen obilježlje braniteljima

Datum objave: 25. lipnja 2022.

Podršku projektu dalo je Ministarstvo hrvatskih branitelja, a ministar Tomo Medved poručio je kako ovo spomen obilježje simbolizira vrijeme stvaranja i obrane domovine koje su obilježili i patnja i stradanje, ali i junaštvo i domoljublje. “Vjerujem da će ovaj spomenik u srcu Krapine biti prepoznat kao trajna zahvala Republike Hrvatske svim junacima koji su svoje živote položili na oltar domovine, ali i svim danas živim hrvatskim braniteljima”, rekao je ministar Medved, naglasivši kako su Zagorci na svim bojištima u Domovinskom ratu dali svoj doprinos.

 

Župan Željko Kolar rekao je: “Zagorje je danas malo, tiho, ponizno i sjeća se 69-oro zagorskih mladića i muževa koji su ostavili svoj život na oltaru Domovine, ali i da je u ovom trenutku veliko, snažno, ponosno na branitelje. Njihov doprinos u obrani, oslobođenju i stvaranju hrvatske države je nemjerljiv jer 11,5 tisuća zagorskih branitelja sudjelovalo je u Domovinskom ratu. Nema postrojbe, nema područja u Republici Hrvatskoj gdje Zagorci nisu bili. Sve to pod zapovjedništvom prvog hrvatskog predsjednika, našeg Zagorca doktora Franje Tuđmana. Naš doprinos u Domovinskom ratu je velik, ali ništa ne može biti veće nego kad svoj život poklonite za slobodu države. Obaveza nas koji smo preživjeli je da svaki na svom radnom mjestu, svojoj poziciji, poslu koji obavlja da svoj maksimum, da imamo državu blagostanja, državu iz koje nam djeca ne odlaze, državu u kojoj se može naći radno mjesto i gdje ljudi mogu ostvariti sve svoje obiteljske potrebe. Vjerujem da Hrvatska jeste i da može biti takvo mjesto. Želim se zahvaliti svima koji su sudjelovali u ovom projektu. U tišini se možemo pokloniti najvećima među najvećima, ipak nije Zagorje malo, neka im je vječna slava i hvala”, rekao je župan Kolar.

 

Gradonačelnik Zoran Gregurović naglasio je kako danas hrvatskim braniteljima može jedino od srca zahvaliti što su dali sebe za našu domovinu te se potom osvrnuo na početke realizacije ovog vrijednog projekta. “Drago mi je da je ovo spomen obilježje realizirano nakon 10 godina. 2015. godine najviše su se uključili Tigrovi i krenula je ideja da se iznad ponosnog krapinskog Starog grada postavi 18 metara visok jarbol i otad se hrvatski stijeg ponosno vijori iznad našeg starog grada. Otad smo Dan pobjede obilježavali ondje, a vjerujem da će od ove godine to biti ovdje”, rekao je Gregurović.

 

Predsjednik Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade Gromovi Krapinsko-zagorske županije Zvonimir Kantolić poručio je da svi zajedno svim snagama moramo raditi s ciljem stvaranja što kvalitetnijih uvjeta za život. “Neka ovo spomen obilježje u Krapini bude još jedan znak zahvalnosti našim poginulim suborcima na čast i ponos svih nas. Neka bude mjesto pijeteta prema ogromnog žrtvi i svjedočanstvo na neka teška vremena, ali vremena ponosa i slave. 69 naših poginulih suboraca branili su i oslobodili domovinu sa željom da nam svima bude bolje”, rekao je Kantolić. Okupljenima se obratila i predsjednica Udruge roditelja i udovica poginulih branitelja Domovinskog rata Varaždinske županije Ljubica Florijan-Cerovečki koja je naglasila sjećanje na Domovinski rat kao najslavnije razdoblje hrvatske povijesti nikada ne smije biti zaboravljeno. “Ovaj spomenik simbolizira žrtvu, stradavanje i pobjedu u Domovinskom ratu, ostvarenje sna o slobodnoj Hrvatskoj te ostaje trajni spomen na naše branitelje koji su svojim životima branili i obranili lijepu našu. Hrabro su vodili tešku bitku protiv velikosrpske agresije diljem Hrvatske i pobijedili darujući nam slobodu i mir. Svi moramo čuvati i poštivati, ne zaboraviti temelje naše domovine jer iako su oni čvrsti i postojani, daljnja izgradnja naše domovine ovisi o svima nama”, rekla je Florijan-Cerovečki.


Fotogalerija