Zagorje
Bajka na dlanu

U Krapini otvoren Centar za informiranje i savjetovanje u karijeri

Datum objave: 7. prosinca 2022.

Centar za informiranje i savjetovanje u karijeri (CISOK) pruža novi model rada prilagođen potrebama pojedinca, koji omogućava dostupnost informacija o cjeloživotnom profesionalnom usmjeravanju i razvoj karijere svim građanima. Korisnicima CISOK-a bit će na raspolaganju usluge individualnog i grupnog informiranja i profesionalnog savjetovanja te raznovrsne radionice, predavanja i prezentacije u svrhu unapređenja osobnih potencijala za cjeloživotni razvoj karijere. Usluge CISOK-a primarno su namijenjene učenicima osnovnih i srednjih škola, studentima i nezaposlenim osobama, ali i svim ostalim zainteresiranim za razvoj karijera.

Župan Željko Kolar pozdravio je sve okupljene i zahvalio na dosadašnjoj suradnji područnom uredu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. ‘“Mi toliko projekata radimo zajedno, kroz Partnersko vijeće, kroz Gospodarsko socijalno vijeće, kroz Gospodarski zbor i preko naših srednjih škola. U projektu su jasno određene ciljane skupine kojima se obraćamo i pozvani ljudi, koji u partnerstvu sa vama moraju taj projekt provesti. Naravno da je situacija u kojoj danas živimo vrlo izazovna, da se mijenja iz mjeseca u mjesec. Teško je dugoročno planirati i to je dodatno opterećenje za one koji moraju izabrati svoje zanimanje. I svaka stručna pomoć, osim roditeljskog savjeta, će i te kako dobro doći. Čestitke na otvaranju Ureda i veselim se našoj daljnjoj suradnji” – poručio je župan Kolar.

Centar za informiranje i savjetovanje u karijeri simbolično je otvorio ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar, dok su okupljene pozdravili i gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović te predstojnik Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Krapine Goran Vukmanić.

„Svaki CISOK otvoren je za sve građane, bilo da ste učenik, student, roditelj, nezaposlena ili zaposlena osoba, poslodavac, učitelj ili bil tko drugi, savjetnici CISOK-a na usluzi su za sva pitanja ili nedoumice, koje možete imati u razvoju karijere, a sve usluge CISOK-a su potpuno besplatne. Posebno educirani savjetnici će pomoći u planiranju karijere, pružit će podršku u definiranju profesionalnih ciljeva i usmjeravat će u razvoju karijere, od prijelaza iz škole u školu, iz škole na posao. Svi građani mogu i samostalno u centru pretraživati objavljene natječaje za posao, prikupiti informacije o obrazovnim mogućnostima i mogućnostima stipendiranjima, te o mogućnostima zapošljavanja u Hrvatskoj i inozemstvu, kao i koristiti se različitim online alatima poput Upitnika samoprocjene osobina osoba povezanih s poslom, sustava informacija o tržištu rada te drugih portala“ – kazao je predstojnik Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Krapine Goran Vukmanić.

„Važno je istaknuti da je današnje tržište rada dosta dinamično, imamo danas oko 115 tisuća nezaposlenih. U KZŽ su podatci povoljni, no ovaj sustav profesionalnog usmjeravanja usmjere je na preventivno djelovanjem prema onima koji će dolaziti na tržište rada, dakle osnovne i srednje škole, a i prema osobama, koje će tijekom života promijeniti u više navrata zanimanje“ – kazao je ravnatelj HZZ-a Ante Lončar.

„’Uistinu mi je zadovoljstvo što se otvara ovaj ured. U današnje užurbano vrijeme, u kojem nas brzina vremena sve pregazi, vrlo bitno je pogotovo za naše mlad, da ih se može usmjeriti, da im se može otvoriti put, jer to je ključ na početku i tijekom karijere. Cjeloživotno učenje je sastavni dio naših života, stoga mi je drago da se upravo danas, na Dan Grada Krapine otvara ova ured” – rekao je gradonačelnik Gregurević

Među okupljenima je bila i zamjenica župana Jasna Petek, direktorica Poduzetničkog centra Krapinsko-zagorske županije Helena Matuša, predsjednik Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Krapina Anđelko Švaljek, predsjednik Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije Nenad Kučić i ravnateljice i ravnatelji srednjih škola s područja naše županije.

 


Fotogalerija