Zagorje
Bajka na dlanu

U Krapinskim Toplicama otvoren vodeni park vrijedan 21 milijun eura

Datum objave: 21. ožujka 2015.

Krapinske Toplice su nakon više godina izgradnje koju su pratili brojni izazovi dobile jedan od najvećih vodenih centara u kontinentalnom dijelu Hrvatske “Aquae Vivae”, ukupne površine od 18 tisuća metara četvornih u kojeg je istoimena tvrtka uložila 21 milijun eura. Centar Aquae Vivae izgrađen je na mjestu bivšeg poznatog kupališta u Krapinskim Toplicama, koje ima više od stoljeća dugu tradiciju i koje je nakon ove investicije preraslo u suvremeni vodeni centar s brojnim sadržajima namijenjenih svim uzrastima, obiteljskom i sportskom odmoru te rekreaciji.

Ukupno je u centru više od 1.100 metara četvornih vodenih površina, a od ukupno šest bazena, kapaciteta za 1.200 osoba, jedan je vanjski, a pet unutarnjih i to plivački, s valovima, rekreacijski i dječji bazen te ronilački, koji je i jedinstven u Hrvatskoj jer je dubine 4,5 metra. Postavljeno je i ukupno 170 vodenih atrakcija (vodene mlaznice, masažni gejziri, slapovi, masažne ležaljke, tobogani i drugo), u ponudi su i saune te gastro, animacijski i drugi sadržaji, a centar zapošljava 35 djelatnika.

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar prilikom pozdravnog govora istaknuo je kako vjeruje da će Krapinske Toplice, uz sve druge u županiji, pridonijeti porastu broja kupača na zagorskim toplicama s lanjskih 400 tisuća na više od pola milijuna ove godine. „Ovo je veliki trenutak, ne samo za Krapinske Toplice i Krapinsko-zagorsku županiju, nego i za kompletnu kontinentalnu Hrvatsku. Krapinske Toplice već odavno su pozicionirane na hrvatskoj turističkoj karti Hrvatske a otvaranjem ovog vodenog parka taj položaj će samo dodatno učvrstiti. Krapinsko-zagorska županija je dala potporu ovom projektu od njegovog samog početka, subvencioniranjem kamate kredita, za što je ukupno izdvojila milijun i 150 tisuća kuna“ – rekao je župan Željko Kolar, koji je vlasnicima vodenog parka poželio puno poslovnih uspjeha.

Na otvorenju je bio i zamjenik ministra turizma Daglas Koraca koji je podsjetio da je i u turističkoj strategiji zdravstveni turizam jedan od sedam ključnih proizvoda kojim se može produljiti sezona i povećati promet. I on očekuje da će se zdravstveni turizam u Krapinskim Toplicama, ali i drugim dijelovima Hrvatske, sve bolje razvijati, a najavio je i završetak izrade akcijskog plana zdravstvenog turizma, uz izmjene zakona, certificiranje zdravstvenih ustanova i drugo što će osnažiti taj segment.

Kao izaslanik hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović na otvorenju je bio potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner koji je istaknuo da su Krapinske Toplice oduvijek bile simbol topličkog i zdravstvenog turizma pa i vrsnih zdravstvenih ustanova. Posebno je naglasio zadovoljstvo što je riječ o privatnoj inicijativi i investiciji kojih, kako je kazao, na žalost u Hrvatskoj nema puno te se nada da će i ovo biti poruka investitorima za ulaganja u Hrvatsku.

Iza investicije i cijelog posla stoji tvrtka Aquae Vivae d.d. čiji je većinski vlasnik zagorski poduzetnik Dragutin Plahutar na otvaranju istaknuo da je u investiciji sudjelovala i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) koja ih je po svojim turističkim programima kreditirala s gotovo 6 milijuna eura. Sa subvencijom kamata, po jednom kreditu od 18 milijuna kuna, investiciju je pomogla i Krapinsko-zagorska županija, kazao je Plahutar. “Investicija u ovaj centar bila je bar četiri puta teža od naših mogućnosti, ali, kako smo bili zarobljenici te vizije, uspjeli smo doći do toga da danas otvaramo centar”, naglasio je Plahutar, koji vjeruje u dalje stvaranje i investiranje u Krapinskim Toplicama s ciljem da postanu jedna od najvažnijih destinacija zdravstvenog turizma u Hrvatskoj.

Načelnik općine Krapinske Toplice Ernest Svažić, kao i župan Željko Kolar, vjeruje da će se i ukupan broj turista u županiji s ovom investicijom povećati i više od 15 posto u ovoj godini. Svažić je najavio i da će se ove godine najvjerojatnije pokrenuti još dvije investicije u Krapinskim Toplicama i to u dva hotela. Otvorenju vodenog centra u Krapinskim Toplicama nazočila je i predsjednica Skupštine Krapinsko-zagorske županije Vlasta Hubicki, zamjenici župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek i Anđelko Ferek-Jambrek te potpredsjednici Skupštine Krapinsko-zagorske županije Tomislav Končevski i Žarko Tušek. 


Video

Fotogalerija