Zagorje
Bajka na dlanu

U KRAPINSKO-ZAGORSKOJ ŽUPANIJI 35 POZITIVNIH OSOBA NA KORONAVIRUS

Datum objave: 26. ožujka 2020.

Načelnik Stožera civilne zaštite KZŽ Anđelko Ferek-Jambrek izvijestio je kako na području Krapinsko-zagorske županije trenutno ima 35 pozitivnih osoba na koronavirus.  „Od jučer imamo tri nova pozitivna. Jedna osoba je iz Pregrade, druga iz Krapine, a jedna ženska osoba je s područja Opatije koja je bila na skijanju pa je s kolegicom došla na područje grada Pregrade i ona je u samoizolaciji u Pregradi. Od ukupno 35 pozitivnih, 14 je iz područja Pregrade, 8 iz područja grada Krapine, 6 iz Huma na Sutli, 4 iz područja Zaboka, 2 s područja Donje Stubice, a 1 iz Opatije. Prema spolu ukupno je 57 posto žena, a 43 je muškaraca. Imamo još dvije osobe u bolnici koje čekaju rezultate, a tijekom dana će doći njihovi rezultati. S današnjim danom imamo 1205  osoba u samoizolaciji, od kojih je oko 1000 policija i provjerila“ – istaknuo je načelnik  Ferek-Jambrek, „Sve mjere, upozorenja, apeli idu na bolje, od 25. do 26. nismo imali kršenja samoizolacije, no međutim imali smo 55 slučajeva kad građani nisu imali propusnice. Apeliramo na sve građane da slušaju naputke, odluke i preporuke, da se pridržavaju pravila jer ako se svi skupa ne budemo pridržavali, mjere će biti rigoroznije“ – rekao je načelnik Ferek-Jambrek, čijem se apelu pridružio i župan Željku Kolar.

Župan Željko Kolar apelirao je na građane da poštuju sve mjere predostrožnosti. „I dalje treba biti oprezan. S ovim nevidljivim neprijateljem ćemo se morati suočavati još tjednima, a možda i mjesecima. Dobro je da smo se mi  zadržali na 5 gradova i općina u kojima je virus prisutan, iako je broj pozitivnih velik u odnosu na broj stanovništva. Mi smo treći ili četvrti po broju zaraženih, mijenjamo se iz dana u dan s Primorsko-goranskom županijom, a veći broj ima Grad Zagreb i Istarska županija. Kad idemo gledati po broju stanovnika, onda smo područje s najviše zaraženih, a to je rezultat graničnog prijelaza Macelj, velikog povratka ljudi iz zemalja koje su koronavirusom bile pogođene prije nas te dnevnih migracija koje imamo zbog granice sa Slovenijom. Apeliram na građane da se drže propisanih protokola. Gospodarstvo trpi ogromne štete te uz mjere Vlade moramo probati sačuvati svako radno mjesto. Mi pripremamo rebalans proračuna i set bespovratnih sredstava gdje ćemo kroz male grantove ići na one najmanje poduzetnike koji imaju od 1 do 5 zaposlenih kako bi im pomogli da prežive ovo vrijeme, a mjere ćemo predstaviti u ponedjeljak“ – rekao je župan Željko Kolar, koji se i ovom prilikom posebno zahvalio svim zdravstvenim djelatnicima koji se svakodnevno bore s koronavirusom već šesti tjedan.

POTREBE ZA MEDICINSKOM OPREMOM

Prvog zaraženog smo imali 14. veljače i angažman naših zdravstvenih djelatnika je nevjerojatan te im se zahvaljujem. Ono što je naš zadatak i tu pozivam Nacionalni stožer je osiguranje potrebne medicinske opreme, s kojom smo pri kraju. Zbog sigurnosti zdravstvenih djelatnika i svih onih kojima oni pružaju pomoć, očekujem da najkasnije do početka sljedećeg tjedna ozbiljan kontingent medicinske opreme stigne na području Krapinsko-zagorske županije jer smo do prije dva dana praktički radili s vlastitim snagama i s onim što smo mi imali na zalihama i ono što smo u ovim nenormalnim uvjetima uspjeli osigurati. Momentalno smo naručili opreme preko raznoraznih kanala, međutim ona se strahovito dugo čeka, i dobavljači ne mogu garantirati rok dobave te nam se može se dogoditi da sljedećih 10-ak ili 15-ak dana na područje županije ne dođe ništa od onog što smo naručili. Znam da Nacionalni stožer vodi brigu i prati situaciju, ali sada smo došli do jedne razine kad više nemamo vlastitih zaliha već očekujemo odnosno ja tražim da se najkasnije do ponedjeljka ta oprema potrebna za funkcioniranje medicinskog sustava dopremi“ – poručio je je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar te dodao kako je Županija već uplatila 400.000 kuna za nabavu 2 respiratora za Opću bolnicu Zabok, 9 monitora koji su u ovakvim uvjetima potrebni, a tu je već spomenuta nabavka maski, rukavica i ogrtača.

PROPUSNICE ZA POLJOPRIVREDNIKE

Načelnik Stožera civilne zaštite Krapinsko-zagorske županije Anđelko Ferek-Jambrek je ovom prilikom također naglasio kako se organizira izdavanje posebnih propusnica za poljoprivrednike. „Tijekom jučerašnjeg dana dobili smo naputak od Ministarstva poljoprivrede. Oni poljoprivrednici koji su u sezoni sjetve trebaju se javiti Savjetodavnoj službi i dobit će propusnice u sljedećih 30 dana kako bi nesmetano mogli obavljati poljoprivredne poslove“  – kazao je načelnik Stožera, ujedno zamjenik župana za gospodarstvo Anđelko Ferek-Jambrek.