Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 25. svibnja 2020.

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar podsjetio je kako je je Krapinsko-zagorska županija trenutno pri samom kraju još jednog ciklusa energetskih obnova školskih zgrada. „Bez dobrog obrazovanja nema ni dobrog gospodarstva ni razvoja društva. Već smo imali jednu završnu konferenciju, a nakon ove nam do početka sljedeće školske godine slijedi još njih četiri, odnosno još četiri završetka energetske obnove škola. Ovo je samo dokaz koliko zapravo znači ulazak Hrvatske u Europsku uniju, jer bez europskih fondova mi kao osnivači škola ne bi mogli ući u ovako velike investicije.  Uređenijeg društva od Europe nema i upravo je Europska unija najbolje društvo za sve one koji su sposobni, imaju viziju te znaju pripremiti i provesti projekte“ – poručio je župan Kolar.

 „Cilj ovog projekta je ušteda toplinske energije koja će biti ostvarena u iznosu od 59,77 posto. Radovi su uključivali povećavanje toplinske zaštite krova iznad grijanog prostora, povećanje toplinske zaštite vanjskog zida, povećanje toplinske zaštite stropa prema negrijanom prostoru i zamjenu vanjske stolarije.  Radovi su izvedeni za 9 mjeseci te je 18. svibnja izvršena primopredaja radova“ – rekla je pročelnica županijskog Upravnog odjela za javnu nabavu i europske fondove Vlatka Mlakar.

Ukupna vrijednost projekta obnove je 6,18 milijuna kuna, od čega je 3,4 milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj 3,4 milijuna kuna, sredstva Ministarstva regionalnog razvija i fondova EU 1,6 milijuna  kuna te vlastita sredstva Krapinsko-zagorske županije 1,87 milijuna kuna. Saša Bardak iz Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske naglasio je kako su godišnji troškovi  škole za sve energetnte iznosili oko 200.000 kuna, a da će troškovi grijanja sada biti smanjeni za 60 posto.

Ravnateljica OŠ Josipa Broza Kumrovec Željka Töpfer ovom je prilikom poručila: „Kada sve završi, ostaje obaveza naše škole, učitelja i učenika da u ovoj ljepotici iz prošlosti gradimo školu budućnosti“.

Osnovnu školu Josipa Broza Kumrovec pogađaju učenici iz područja Općine Kumrovec i područja Općine Zagorska Sela. Načelnik Kumrovca Robert Šplajt zahvalio je Županiji i županu Kolaru, Ministarstvu graditeljstva te Fondu za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša se ovaj hvalevrijedan projekt za cijelu općinu Kumrovec odradio u roku.  „Naša djeca su dobila toplu i funkcionalnu školu, dostojnu školovanja u 21. stoljeću, a mi kao Općina to pratimo i s ostalim radovima oko škole i dječjeg vrtića, koji je u sastavu ove osnovne škole te financiramo sve što je potrebno. Presretni smo što se sve to odradilo i nadam se da će takvih projekata, koji znače boljitak u cijeloj našoj zajednici biti još te da ćemo na taj način zadržati čovjeka u malim mjestima, a ne da nam svi odu u veće gradove i inozemstvo“ – kazao je načelnik Šplajt.

Načelnica Zagorskih Sela Ksenija Krivec Jurak pohvalila je projekt energetske obnove, zahvalila Krapinsko-zagorskoj županiji što je omogućila djeci udobnu i kvalitetnu školu, koja je postala prava ‘ljepotica’.

Završnoj konferenciji prisustvovali su i zamjenik župana Anđelko FerekJambrek te zamjenica načelnika Kumrovca Danijela Lončar.


Fotogalerija