Zagorje
Bajka na dlanu

U KZŽ bez novooboljelih, jedna osoba preminula, još uvijek bez odgovora za propusnice

Datum objave: 28. travnja 2020.

Načelnik Stožera civilne zaštite Krapinsko-zagorske županije Anđelko Ferek-Jambrek izvijestio je kako na području županije u protekla 24 sata nisu evidentirani novooboljeli od COVID-a 19. „Zaprimili smo 35 negativna nalaza, novih 16 osoba je ozdravilo, no dobili smo i obavijest da je nažalost preminula još jedna osoba, 1934. godište, s područja Grada Pregrade. U ime Županije, Stožera i u svoje osobno ime izražavam iskrenu sućut obitelji“ – rekao je načelnik Stožera, ujedno i zamjenik župana Ferek-Jambrek te dodao kako je ukupan broj ozdravljenih osoba s područja Krapinsko-zagorske županije 52, preminule su 2 osobe te je broj trenutno aktivnih slučajeva 84. Ukupan broj uzetih briseva je 1.467, a trenutno se čekaju još rezultati za 2 brisa.

Ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih Veterana Tihomir Vančina također je izrazio sućut obitelji preminule pacijentice. „Pacijentica je kod nas u bolnici boravila od 29. ožujka do 22. travnja. Prošli smo tjedan izvijestili da je na respiratoru premještena u Kliniku za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević u Zagrebu, imala je mnoge komplikacije te je nažalost preminula. Još jednom izražavam iskrenu sućut obitelji“ – kazao je ravnatelj Vančina te dodao da na hitnom bolničkom prijemu Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana nema novih pacijenata sa sumnjom na COVID 19, dok su 3 pacijenta na infektiološkom odjelu nedavno ponovno testirana „Testiranje je obavljeno nakon 21 dan, jedna osoba je i dalje pozitivna, 1 ima negativan prvi kontrolni test, dok se za trećeg pacijenta još čekaju nalazi“ – rekao je ravnatelj Vančina.

Voditelj epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije  dr. Ivan Lipovac također je izrazio sućut obitelji preminule pacijentice te se osvrnuo i na prvi krug popuštanja mjere predostrožnosti. „Svaki dan iznova pozivamo ljude da se i dalje drže svih epidemioloških preporuka, jer ćemo jedino tako moći održati situaciju pod kontrolom“ – kazao je dr. Lipovac te dodao kako se u slučaju sumnje da je neka osoba asimptomatski vironoša i ona upućuje na testiranje, čiji se rezultati čekaju dan ili dva.

JOŠ UVIJEK BEZ ODGOVORA ZA PROPUSNICE

Načelnik Stožera civilne zaštite KZŽ Anđelko Ferek-Jambrek podsjetio je i kako je Županijski stožer u nedjelju uputio prijedlog Nacionalnom stožeru za ukidanje propusnica prema Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji. „Do danas nismo dobili pisani odgovor, tako da građani koji putuju prema i iz Zagreba i Zagrebačke županije moraju imati propusnicu“ – kazao je načelnik Ferek-Jambrek te dodao i kako je jučer zaprimljena Odluka Nacionalnog stožera o mobilizaciji bungalova u Termama Jezerčica za smještaj građana čiji su domovi stradali od potresa. „Danas smo napravili i zapisnik o primopredaji objekta te su sada ljudi koji su unutra, tamo smješteni odlukom Nacionalnog stožera, koji će i pokriti troškove tog smještaja“- poručio je načelnik Ferek-Jambrek.

NIJE EVIDENTIRANO KRŠENJE SMOIZOLACIJE

U razdoblju od 27. travnja u 7 sati do 28. travnja u 7 sati na području Krapinsko-zagorske županije nisu evidentirane osobe u kršenju mjere samoizolacije. U istom razdoblju evidentirano je 7 kršenja Odluke o zabrani napuštanja prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj, dok nije bilo kršenja ostalih Odluka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske koje su još uvijek na snazi.

 

PREMA OPĆINAMA I GRADOVIMA

Stanje prema općinama i gradovima (uključeni i stanovnici Krapinsko-zagorske županije testirani izvan područja naše županije te osobe koje nisu imale pozitivan nalaz na koronavirus, no sukladno uputama, se zbog epidemiološke anmneze i kliničke slike vode kao pozitivne):

 

SLUČAJEVI 

OZDRAVILI 

AKTIVNI 

UMRLI 

Pregrada 

41

23

16

2

Krapina 

22

 12

10

 

Oroslavje 

19

 3

16

 

Hum na Sutli 

7

 2

5

 

Jesenje 

7

1

 

Desinić 

6

0

 

Zabok 

5

3

2

 

Petrovsko 

 1

3

 

Đurmanec 

5

 1

4

 

Donja Stubica 

 2

 0

 

Stubičke Toplice

7

 1

6

 

Lobor 

 0

 

G. Stubica 

 0

 

Bedekovčina 

 0

 

Krapinske Toplice

 2

0

 

Radoboj 

 0

 

Tuhelj 

 0

 

Zlatar Bistrica 

 0

 

Novi Golubovec 

 0

 

Veliko Trgovišće

1

0

1

 

Sveti Križ Začretje

1

1

0

 

UKUPNO KZŽ

138

52

84

2