Zagorje
Bajka na dlanu

U KZŽ prosjek od 10 oboljelih na 100.000 stanovnika

Datum objave: 17. kolovoza 2020.

Zamjenica načelnika Stožera civilne zaštite Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek je na samom početku izvijestila o 2 nova slučaja zaraze koronavirusom. „Trenutačno se radi o 15 aktivnih slučajeva, a za vrijeme ove “druge faze” koronavirusa, od 24. lipnja pa do danas, imali smo 35 oboljelih sveukupno, od kojih je 20 ozdravilo, dok je u samoizolaciji trenutno 67 osoba“ – rekla je zamjenica Petek te dodala kako Krapinsko – zagorska županija trenutno na 100 tisuća stanovnika ima prosjek od 10 oboljelih, dok je taj prosjek na razini Republike Hrvatske 33. „Bili smo odgovorni i nadam se da će svi ljudi koji nas posjećuju i prolaze kroz našu županiju i dalje također odgovorno postupati“ – naglasila je zamjenica načelnika Stožera civilne zaštite KZŽ Jasna Petek.

Gordana Popijač – Cesar iz Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije rekla  je kako u našoj županiji nema većih žarišta, no da se prema jeseni očekuje i veći broj oboljelih od COVID- 19.. „Karakteristike zaraženih u našoj županiji su iste kao i one u ostatku RH. Najveći broj zaraženih pripada dobnoj skupini između 20 i 60 godina i svi su blaže kliničke slike, osim jedne osobe koja ima srednje težu kliničku sliku. Više je zaraženih žena nego muškaraca“ – rekla je dr. Popijač – Cesar te ponovno uputila apel za održavanje higijene, držanje razmaka i izbjegavanje većih okupljanja – naime, u početku su oboljeli imali do 10 bliskih kontakata, no sada ih je već i oko 30.

ŠKOLE

Zamjenica načelnika Stožera civilne zaštite, ujedno i zamjenica župana za društvene djelatnosti Jasna Petek istaknula je kako Krapinsko-zagorska županija kao osnivač škola prati sve aktualnosti i uputstva nadležnih ministarstava i nacionalnog Stožera. „Povjerenstvo na nacionalnoj razini do 31. kolovoza treba izraditi sve smjernice. Mi smo dužni osigurati zaštitnu opremu. Nabavili smo dio zaštitnih sredstava i prema smjernicama ćemo to i osigurati. Važno nam je da djeca i svi odgojno obrazovni djelatnici na siguran način i što kvalitetnije provede iduću školsku godinu“ – poručila je zamjenica načelnika županijskog Stožera civilne zaštite Jasna Petek, dok je epidemiologica dr. Popijač – Cesar istaknula kako po njezinom mišljenju djeca u školi ne bi trebala nostiti maske.

NOVI PODACI
Nakon završetka konferencije za medije primljena je obavijest o još jednoj evidentiranoj novozaraženoj osobi s područja Krapinsko-zagorske županije. Trenutno ima 16 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom s područja Krapinsko-zagorske županije. Novozaražene osobe (3) dolaze  s područja Grada Krapine (2) i s područja Grad Zlatara (1).

 


Fotogalerija