Zagorje
Bajka na dlanu

U Loboru postavljena bista prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana

Datum objave: 20. svibnja 2022.

Spomen bistu na prostoru između Općine Lobor i Osnovne škole Franje Horvata Kiša Lobor otkrio je sin prvog hrvatskog predsjednika Stjepan Tuđman. Bistu je izradila umjetnica Mirjana Drempetić Hanžić iz Zaboka. Izradu spomen biste inicirala Udruga ratnih veterana 1. gardijske brigade Tigrovi Krapinsko-zagorske županije povodom 100. obljetnice rođenja Franje Tuđmana, a Općina Lobor prihvatila je da se ona postavi upravo u centru Lobora.

Župan Željko Kolar pozdravio je brojne okupljene na svečanom programu otkrivanja spomen biste naglasivši da je Franjo Tuđman ostavio neizbrisiv trag u hrvatskoj povijesti. „Stoljećima smo čekali trenutak kad ćemo moći imati svoju neovisnu i samostalnu Republiku Hrvatsku i doktor Tuđman je osjetio taj trenutak. Ono što je napravio kao vizionarbio je svjestan toga da mora okupljati, da mora okupiti i domovinsku i iseljenu Hrvatsku, da mora okupiti sve političke stranke i da jedino na takav način možemo obraniti hrvatsku državu“– poručio je župan Kolar i naglasio kako se sa mladim ljudima mora sustavno raditi i upoznavati ih važnošću hrvatskih branitelja i prvog hrvatskog predsjednika za stvaranje samostalne i suverene Republike Hrvatske.

Sve okupljene pozdravili su Antun Mateš u ime obitelji Tuđman, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora saborski zastupnik Siniša Jenkač, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, predsjednik Vlade nacionalnog jedinstva Franjo Gregurić, general Josip Lucić u ime veterana 1. gardijske brigade Tigrovi te načelnica Općine Lobor Ljubica Jembrih.

U loborskoj župnoj crkvi je prije same svečanosti služena misa za pokojnog predsjednika Tuđmana te poginule i umrle hrvatske branitelje. Loborski župnik Tomislav Božiček također je blagoslovio spomen bistu.


Fotogalerija