Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 11. listopada 2021.

Zamjenica župana Jasna Petek zahvalila je organizatorima ove manifestacije što u Loboru već 15. put dodjeljuje nagradu za najbolji hrvatski književni putopis. „Ovakva manifestacija puno znači na kulturnoj karti ne samo Krapinsko-zagorske županije, već i cijele Hrvatske. Županija će Dane Franje Horvata Kiša nastaviti podupirati i u financijskom te u svakom drugom pogledu“ – poručila je zamjenica župana Jasna Petek.

Nagrade Općine Lobor uručene su Tomislavu Marijanu Bilosniću koji je sa svojim putopisom „U Hemingweyevu Floriditu hodočaste stare američke babe Put u Havanu” osvojio 3. mjesto, Zlati Bujan Kovačević koja je sa „Zorom iz Prizrene” osvojila 2. mjesto te Radovanu Brlečiću koji je s djelom „S Mostara gledam na Kornate” osvojio 1. mjesto.

U kategoriju Mali putopisi bili su prijavljeni radovi učenica Eleonore Bolšec, Melani Galunić, Lorene Gočen, Lucije Ivančić, Lane Zaplatić i Nike Zgazivode kojima su uručene pohvalnice.

Nagradu organizatora osvojio je Tomislav Ribić sa svojim djelom „Putni tovaruš”, dok su tri putopisne diplome časopisa KAJ osvojile Marija Drobnjak Posavec i Aleksandar Horvat za kajkavski tekst te Željka Bajzi za putopis zagorske tematike.

Šestero nagrađenih iz programa Kajkavskog spravišča su Božica Jelušić s djelom „Vranin posjed u vrelini ljeta”, Emilija Kovač i djelo „Tu za vuglom”, Ivan Kutnjak i njegova „Posonia na bis”, Denis Peričić sa „Sjajem u tami”, Igor Šipić s djelom „Starici u poznatoj djevojci” i Tomislav Šovagović i djelo „Matulov grunt”.

Program je prati i predsjednik Vlade nacionalnog jedinstva Franje Gregurić, dok su okupljene pozdravili i predsjednik udruge Franjo Horvat Kiš Jurica Cesar, Tomislav Šovagović ispred Društva Hrvatskih književnika te načelnica Općine Lobor Ljubica Jembrih, koja je za sljedeću godinu u pripremi puno više aktivnosti koje se ove godine zbog pandemije koronavirusa nisu održale.

U sklopu programa održana je tribina Kajkavskog spravišča na kojoj je predstavljena osma knjiga Izabranih djela putopisaca, svjetski poznatog književnika Tomislava Marijana Bilosnića. U glazbenom dijelu nastupila je Dunja Knebl, dok je voditelj bio Dubravko Sidor.


Fotogalerija