Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 22. listopada 2017.

Predsjednica Skupštine Vlasta Hubicki pozdravila je pjesnike i ostale okupljene na završnici ovog recitala duhovno-refleksivne tematike. „Radujem se što i 19. put u kapelici sv. Petra slušamo pjesnike koji zahvaljujući  Mariji Bistrici i Svetištu Majke Božje Bistričke iz sebe izvlače te nama daruju riječi. Daruju nam riječi uvjeravajući i sebe i nas da ćemo i sljedeće godine biti zajedno na još jednoj svečanosti riječi – 20. Recitalu Josip Ozimec“ – istaknula je predsjednica Županijske skupštine.

Kako je prije samog početka Recitala predstavljena  zbirke Branke Jagić ”Najti svoju goru”, predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki ovom se prilikom prisjetila i pokojne pjesnikinje koja je na Recitalu Josip Ozimec  od 2004. do 2014. godine osvojila čak devet nagrada „Branka je jednostavno bila i ostala naša, isto tako je i recital Josip Ozimec i sam gospodin Ozimec bio i ostao naš. Oni su  našli svoju goru, a nama pomažu da iz godine u godinu tražimo našu goru.“

U kategoriji radova na kajkavskom prvu nagradu osvojila je Biserka Marečić iz Kašine sa pjesmom ”Jal bu brazda ili meglina”. Među radovima na čakavskom poezije prvu nagradu dobila je debitantica Snježana Tišljarić iz Ždale za pjesmu ”Forca groti”. Najboljom pjesmom na standardu proglašena je „Nema nevažnih trenutaka“ Slavice Sarkotić iz Lekenika.. U ocjenjivačkom sudu bili su Ivo Kalinsk, Marija Lamot, Ivančica Tomorad i Anton Šuljić. Nagradu publike dobio je Vinko Hasnek za pjesmu Muva.

Na završnici su izvedeni odabrani radovi od 281 prijavljenog na ovogodišnji natječaj. Stihove su kazivali Jelena Januš Grbić i Josip Klapač, a u glazbenom dijelu programa nastupila je ŽVG Kajda. Okupljene je pozdravio i župni vikar Svetišta Majke Božje Bistričke Ivan Zovko, predsjednik ocjenjivačkog povjerenstva Ivo Kalinski te direktor Radija Marija Bistrica Elvis Lacković. Zbirku „Najti svoju goru“, koju je izdala Kajkaviana, predstavili su Branka Horvatić Gmaz, Marija Lamot i Ivo Kalinski.


Fotogalerija