Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 18. rujna 2022.

Među brojnim okupljenima na proslavi 55 godina rada rodilišta bio je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, njegova zamjenica Jasna Petek i pročelnica upravnog odjela nadležnog za zdravstvo Martina Gregurović Šanjug.  U proteklih 55 godina je u rodilištu OB Zabok obavljeno više od 46 tisuća poroda te je rođeno preko 47 tisuća malih Zagorki i Zagoraca. Župan Željko Kolar ovom je prilikom istaknuo kako se sve više majki s područja Zagrebačke i Varaždinske županije te ostalih dijelova Hrvatske odlučuju na porod upravo u zabočkoj bolnici. „Ovo je rodilište prijatelj djece i prijatelj majki. Stalno se ulaže u nove tehnologije, zaposlenici se stalno dodatno educiraju i sama atmosfera oko rodilišta je fantastična. Kad kao pacijenti dolazimo u bolnicu, dolazimo sa strepnjom, ali na ginekološki odjel uvijek dolazite sa smiješkom na licu. Dječji plač je ovdje sreća, ovdje se rađa novi život i to je sigurno najveseliji odjel u bilo kojoj bolnici, pa tako i u našoj“ – istaknuo je župan Kolar.

Voditelj Odjela ginekologije i porodništva Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Rajko Fureš naglasio je kako je danas Odjel ginekologije doista odjel koji pokušava implementirati najsuvremenije spoznaje s područja medicine, ali i humanosti te svega onoga što je trenutno aktualno i recentno, u korist i na zadovoljstvo trudnica, rodilja, ginekoloških pacijentica i novorođenčadi. „Naše rodilište nosi titulu Prijatelj majki, a koja govori u prilog tome da trebamo podizati kvalitetu i da trebamo naglašavati humani odnos prema našim trudnicama i rodiljama, da žene izlaze iz rodilišta zadovoljne i da im to ostane u sjećanju kao najljepši događaj u njihovom životu. Sigurno da to iziskuje veliki trud i veliki angažman, ali nema većeg zadovoljstva za sve nas od zadovoljnih trudnica, rodilja i kasnije djece“ – rekao je voditelj Odjela  Fureš te dodao kako su 2016. godine postali prvo rodilište koje je na području RH uvelo obezboljavanje poroda takozvanim rajskim klinom odnosno dušičnim oksidulom. „Danas nam je taj zahvat u rutinskoj uporabi i svaka trudnica koja izrazi želju za takvim načinom obezboljavanja poroda, mi ćemo joj to vrlo rado omogućiti. Isto smo tako, ovih dana smo u rutinsku uporabu uveli i dodatnu metodu obezboljavanja poroda, a to je epiduralna analgezija“– naveo je dr. Fureš.

„Posebno veseli, na što smo i mi u Ministarstvu ponosni je da je ovo rodilište prijatelj djece. Ne samo da su tu titulu stekli od UNICEF-a, nego su je unutar desetak godina uspjeli i ponoviti, a to vjerujte nije jednostavno. Puno je jednostavnije izgraditi zgradu nego imati kvalitetne ljude, koji će posao odrađivati na ovakav način kako se ovdje radi“ – poručila je izaslanica Ministra zdravstva Vera Katalinić Janković.

 

Rodilište Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana, datira od 1967. godine – isprva kao vanbolničko rodilište, a od 1974. godine, kada je formiran odjel ginekologije i porodništva kao bolničko rodilište. Uz Zabočko vanbolničko rodilište na području današnje Krapinsko-zagorske županije, egzistirala ju još tri vanbolnička rodilišta, vanbolničko rodilište u Klanjcu, Krapini i Pregradi. Porode su u početku djelovanja rodilišta vodile primalje, dok se na komplicirane porode pozivalo liječnike obiteljske medicine te se obzirom na ishod kompliciranih slučajeva novorođenčad transportirala u veće Medicinske centre u Zagrebu Formiranjem Medicinskog centra „Cvjeta Huis“ 1974. godine u Zaboku formiran je Odjel ginekologije i porodništva te vanbolničko rodilište prerasta u bolničko rodilište. Usporedno sa formiranjem rodilišta u Zaboku, koje djeluje od 1967. godine, dolazi do gašenja drugih vanbolničkih rodilišta diljem Krapinsko-zagorske županije. Vanbolničko rodilište djelovalo je do kraja 1973. godine kada prerasta u bolničko rodilište formiranjem odjela ginekologije i porodništva.

Ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina podsjetio je kako se rodilište se 2008. godine preselilo u novu bolničku zgradu. „I dok nekadašnji prostori nisu imali pregrade, danas je svaki boks ograđen sa staklenim stijenama, ima televizorsvu moguću medicinsku opremu kako bi se našim rodiljama olakšao porod. Sve to doprinosi tome da danas na odjelu rodilišta imamo 900 do 1000 poroda. Možemo se ponositi s prostorom i medicinskom opremom, no  posao čine ljudi. Imamo izvrsne liječnike, medicinske sestre, primalje, babice, dječju sobu, pedijatriju koja radi u dječjoj sobi prilikom poroda pa do otpusta djeteta i rodilje kući, sve ono što čini suvremenu ginekologiju“ – poručio je ravnatelj Vančina. 

Zagorcima je zaista trebala nova bolnica. Bila sam jako uporna i vjerujte nije bilo nimalo lagano. Odradili smo jedan jako dobar posao. Sve je krenulo, nije bilo nikakvih zastoja, nikakvih prekoračenja. Ovo je najjeftiniji kvadratni metar izgrađenog novog bolničkog prostora u Hrvatskoj“– podsjetila je ovom prilikom bivša  županica i saborska zastupnica Sonja Borovčak. Rada rodilišta u staroj zgradi u centru Zaboka prisjetio se i gradonačelnik Grada Zaboka Ivan Hanžek te istaknuo miješanje emocije prilikom gradnje nove zgrade – sreće zbog poboljšanja uvjeta, ali ujedno i nostalgije zbog brojnih uspomena vezanih uz staru bolničku zgradu.

 

 


Fotogalerija