Zagorje
Bajka na dlanu

U Oroslavju o politici aktivnog starenje u Hrvatskoj

Datum objave: 26. listopada 2022.

Na konferenciji je sudjelovala i zamjenica župana Jasna Petek, koja je na samom početku istaknula kako upravo zadovoljenje potreba kako starijih, tako i djece mladih te onih u radnoj dobi predstavlja cjelovitu sliku naše županije. „U županijskom proračunu već niz godina godišnje osiguravamo oko 400 tisuća kuna za Maticu umirovljenika Krapinsko-zagorske županije, kroz koju se sredstva distribuiraju ostalim našim udrugama umirovljenika“ – kazala je zamjenica župana Petek te naglasila kako lokalna i regionalna samouprava na raznim područjima rade za poboljšanje položaja umirovljenika, poput prijevoza i zdravstvene zaštite te dostupnosti raznih usluga koje osobama starije životne dobi puno znače.

Projekt  Senior 2030 – Tematska mreža za politiku aktivnog starenja u Hrvatskoj provodi Matica umirovljenika Hrvatske, čija je predsjednica Višnja Fortuna tom prilikom istaknula: „Ovaj naš projekt traje tri godine te ćemo u tom periodu iznjedriti četiri znanstvena rada, tri stručna rada i puno podataka koji bi trebali biti na korist naših umirovljenika. Do sada su održane fokus grupe, okrugli stolovi i veliko istraživanje koje ćemo danas predstaviti. Radi se o istraživanju koje je rađeno na uzorku od 800 umirovljenika na razini cijele Hrvatske, a odnosi se na prevenciju siromaštva, mirovinsku reformu, robu i usluge koje su potrebne, odnosno sve ono što je potrebno našim umirovljenicima“ – rekla je Fortuna te naglasila kako vjeruje da će se upravo na temelju navedenih znanstvenih i stručnih radova u budućnosti donositi ne samo odgovorne odluke, već i zakoni.

Konferencija u Oroslavju je jedna od pet njih koje će u sklopu Projekta biti održane diljem Hrvatske. Sve okupljene u konferencijskoj dvorani ovom je prilikom pozdravio i predsjednik Matice umirovljenika Krapinsko-zagorske županije Vladimir Crnec.

Ukupna vrijednost projekta Projekt  Senior 2030 – Tematska mreža za politiku aktivnog starenja u Hrvatskoj je 3.587.979,28 kuna. Financiranje je osigurano iz Europskog socijalnog fonda (85 %) i Državnog proračuna Republike Hrvatske (15 %). Njegov cilj je dugoročno razvijanje i jačanje suradnje između organizacija civilnog društva, jedinica lokalne i regionalne samouprave, socijalnih partnera i visokoobrazovnih i znanstvenih institucija s ciljem kreiranja poticajnog okruženja i kvalitetne suradnje za razvoj politike aktivnog starenja Republike Hrvatske nakon 2020. godine.

Partneri na projektu su Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska udruga socijalnih radnika; Zaklada „Zajednički put“ te sedam županijskih matica umirovljenika: Matica umirovljenika Krapinsko-zagorske županije, Matica umirovljenika Bjelovarsko – bilogorske županije; Matica umirovljenika Dubrovačko – neretvanske županije; Matica umirovljenika Grada Osijeka; Matica umirovljenika Primorsko – goranske županije; Matica umirovljenika Međimurske županije i Matica umirovljenika Grada Zagreba

 

 


Fotogalerija