Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 23. studenoga 2022.

Projekt SMART BIZZ – SMART Budinščina za Zadrugu i Zajednicu predstavili su domaćini iz Osnovne škole Vladimir Nazor Budinščina te partneri iz Otvorene računalne radionice “Svi smo protiv” iz Zagreba te GeoCampa Iceland ehf., Reykjanesbær. Vrijednost projekta je 2,9 milijuna kuna, a financira se iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora za razdoblje od 2014. do 2021. godine u okviru poziva “ Jačanje STEM vještina u osnovnim školama i razvoj regionalnih znanstvenih centara za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje u STEM području.

Zamjenica župana Jasna Petek čestitala je Osnovnoj školi Vladimir Nazor Budinščina na trudu i entuzijazmu kojeg su pretočili u ovaj sjajan projekt. „Ovo je relativno mala škola, ali škola sa širom otvorenim vidicima i velikim srcem. Projekt je vezan uz poticanje rada s darovitom djecom koji je vrlo izazovan i učitelji moraju podići svoje kompetencije. Nešto manje od 3 milijuna kuna za jednu relativno malu školu velik je uspjeh. Županija koja njeguje rad s darovitom djecom godišnje izdvaja preko pola milijuna kuna i lovi razne projekte“ – rekla je zamjenica Petek najavivši i daljnju podršku školi u svim budućim aktivnostima.

Ravnateljica Osnovne škole Vladimir Nazor Budinščina Renata Kreber-Mikšaj pojasnila je kako će škola proći digitalnu transformaciju kroz STEM koncept čime će se poboljšati infrastruktura i oprema učionica, uključujući i laboratorij te okoliš škole. Projekt će, uz to, doprinijeti i unapređenju STEM kompetencija učitelja i učenika. „Drago mi je da ćemo uspjeti podići standard škole uvođenjem noviteta. Ulaganja u digitalnu transformaciju su velika i upravo ovakvim projektom bit će je puno lakše provesti. Vjerujem da će ovo biti veliki iskorak za školu, a sigurna sam da će najviše razveseliti upravo naše učenike koji će moći usvojiti nova znanja i konačno dobiti priliku da u učenju koriste novu, zanimljivu opremu poput meteorološke stanice, pametnih klupa, smart wallova, ciljanih softwarea, 3D printera i slično“ – navela je ravnateljica Kreber- Mikšaj.

Predsjednik Udruge Otvorena računalna radionica Svi smo protiv Mladen Plazibat pojasnio je kako će njihova Udruga koja je partner na ovom projektu u školi provoditi razne radionice. „Jedna od njih je izrada sušare za voće i povrće od otpadnog materijala. Iskoristit ćemo sunčevu energiju u svrhu sušenja voća, povrća i ljekovitog bilja. Naša zadaća je prvo obučiti nastavnike koji su ti koji će onda znanje prenositi na učenike – objasnio je Plazibat. 

Okupljene su pozdravili i načelnik Općine Hrašćina Branko Tukač, donedavni državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Tomislav Paljak te predstavnici partnera na projektu GeoCampa s Islanda.

Ciljevi projekta su razvoj sposobnosti učitelja i drugih odgojno-obrazovnih stručnjaka u STEM podučavanju, jačanje STEM vještina učenika, modernizacija prostora i nabava STEM opreme za školu, razvoj modela učenja, praktičnog rada u nastavi i drugih odgojno-obrazovnih aktivnosti u STEM-u, IKT-u, poduzetništvu i aktivnom građanstvu te stručno usavršavanje učitelja i drugih odgojno-obrazovnih radnika Osnovne škole Vladimir Nazor u IKT-u, poduzetništvu i aktivnom građanstvu.

 

 


Fotogalerija