Zagorje
Bajka na dlanu

U perivoju dvorca Oršić otvoren 10. Znanstveni piknik

Datum objave: 25. rujna 2021.

Znanstveni piknik se održava u petak i subotu od 10 do 17 sati. Petak je bio predviđen za organizirane posjete škola, dok je subota rezervirana za posjete građanstva. Manifestacija je strukturirana kao neformalno druženje, piknik sa znanosti, kulturom i umjetnosti. Okosnica događanja su interaktivni znanstveno-edukativni pokusi, znanstveni show program, kratke prezentacije, edukativne radionice, a sve uz umjetničko-zabavni program.

10. Znanstveni piknik je otvorila izaslanica predsjednika Republike Hrvatske Jadranka Žarković, koja je tom prilikom istaknula kako je izuzetno vrijedno, pohvalno i korisno promovirati znanost i kreativost te podržavati darovite učenike i njihove mentore. „Ovaj piknik to doista radi vrlo uspješno desetu godinu, na izvrsnim lokacijama, a vidimo da istovremeno promovira i kulturnu baštinu. Mislim da je ovo pravi način kako djeci približiti znanost i kako njegovati njihove talente“ – poručila je savjetnica predsjednika Republike Hrvatske Jadranka Žarković.

 „Pripremljeni program je apsolutno fantastičan i iskače iz onog obrazovanja u nekakvom zatvorenom klišeju. Ovdje je sve slobodno, znanost je u prvom planu, a djeci omogućujemo da budu kreativni, slobodni, da slušaju, predlažu. Znanstveni piknik je samo jedan u nizu dokaza koji pokazuju zašto je Krapinsko-zagorska županija Županija prijatelj djece“ – poručio je župan Željko Kolar te podsjetio kako se Znanstveni piknik već treću godinu za redom održava u Krapinsko-zagorskoj županiji. „Županija je prepoznala udrugu Profesor Baltazar i njihov rad s nadarenom djecom, prepoznali smo da žele nešto više od onoga što sustav omogućuje. Pridružili smo im se i uz našu malu, skromnu pomoć došli do ovako sjajne manifestacije“ – rekao je župan Kolar.

Znanstveni piknik je 2019. i 2020. godine održan u Dvorcu Stubički Golubovec u Donjoj Stubici, lokaciji na kojoj se planira realizirati Znanstveno edukativno zabavni centar. Budući da je dvorac oštećen u potresu, manifestacija se ove godine održava u neposrednoj blizini kraj dvorca Oršić u Gornjoj Stubici. „Ostali smo u Gupčevom kraju. Zadovoljni smo i mislim da je broj sudionika još jedan dobar pokazatelj da nam znanstveni centar treba, da je ideja ZEZ centra u dvorcu Stubički Golubovec zapravo neophodna za Republiku Hrvatsku“ – rekao je gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić, koji je sve okupljene pozdravio i u ime načelnika Gornje Stubice Jasmina Krizmanića.

Dado Komerički iz Udruge profesor Baltazar, koji je osmislio ovaj projekt i na čelu je Organizacijskog odbora poručio je kako se nada da će za nekoliko godina biti upriličeno i otvorenje prvog znanstvenog centra u Hrvatskoj. „Na pikniku imamo stotinjak punktova, a 40 osnovnih i srednjih škola su izlagači, dok danas ovdje dolazi pedesetak škola iz cijele Hrvatske. Ponosni smo i najviše sam sretan što okupljamo klince koji dalje prenose znanje na svoje vršnjake ili starije. Oni su na istom terenu s ljudima iz Instituta za fiziku Ruđer Bošković, a taj spoj mladosti i iskustva je genijalan i za njih i za nas“ – rekao je Dado Komerički kao predstavnik organizatora.

Okupljene na svečanosti otvorenja pozdravili su i pomoćnica ravnatelja Instituta Ruđer Bošković Ivanka Jerić  i pomoćnik ravnatelja CARNET-a Tihomir Markulin. U sklopu otvorenja uručene su i nagrade školama pobjednicima na natječaju Dizajniraj plakat za Znanstveni piknik uz otvorenje izložbe svih radova.

 

Program Znanstvenog piknika možete pronaći ovdje:

http://znanstvenipiknik.weebly.com/program5.html

 


Fotogalerija