Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 2. rujna 2022.

U osnovne škole na području Krapinsko-zagorske županije u ponedjeljak će krenuti 9.153 učenika, među kojima i 1.006  prvašića. Završen je i drugi upisni rok za devet srednjih škola na području naše županije u koje je upisano 1.192 učenika, što je 88 posto popunjena kvota. Ukupan broj učenika srednjih škola ove godine iznosi 4.285, a ukupan broj učenika osnovnih i srednjih škola zajedno je 13 438 učenika. Što se tiče deficitarnih zanimanja, ukupno je upisano 165 učenika. I ove godine u škole na području Krapinsko – zagorske županije upisani su učenici raseljeni iz Ukrajine, njih ukupno 18.

Želim svih učenicima i učenicama dobrodošlicu u sve naše osnovne, područne i srednje škole, a ponovno i posebno želim dobrodošlicu učenicima prvašićima. Za njih je to posebno uzbuđenje i najveći iskorak i promjena – poručio je župan Kolar te zahvalio svim nastavnicima na trudu i zalaganju kojim su uspjeli, kako je rekao iznijeti dvije izuzetno teške godine, što se tiče obrazovnog sustava po pitanju COVID-a. Župan Kolar se osvrnuo i na prijevoz učenika te objasnio kako se sve linije za prijevoz učenika u ponedjeljak vraćaju u pogon i startaju prema dogovoru. Župan je pozvao sudionike u prometu na dodatan oprez te ih zamolio da poštuju znakove i signalizacije, osobito pozorno u blizini škola, te na taj način vode brigu o našoj djeci.

Zamjenica župana Jasna Petek istaknula je da je Krapinsko-zagorska županija uvijek pri hrvatskom vrhu po izdvajanju za obrazovanje te da osim ulaganja u velike projekte i infrastruktura, značajna sredstva izdvajaju i za nadstandard. „U našim su školama u tijeku mnogi projekti, među kojima su i projekt Baltazar kojim omogućavamo pomoćnike u nastavi, a od ove godine Županija je odlukom župana povećala plaće za pomoćnike u nastavi, neovisno o modelu financiranja. Naime, izračuni su bazirani na povećanju plaće tako da pomoćnici dobe još jednu plaću u odnosu na deset plaća koje dobiju u školskoj godini“ – rekla je zamjenica Petek te objasnila kako ove godine postoji manji problem s osiguravanjem pomoćnika u nastavi u nekim osnovnim školama pa je tako trenutno raspisan natječaj u šest osnovnih škola. U osnovnim školama nastavlja se i projekt Građanskog odgoja, a najavljen je i novi program Škola i zajednica. „Riječ je o programu koji predstavlja jedan oblik građanskog odgoja, odnosno vid malo drugačijeg odgoja za društvenu zajednicu, a koji će se provoditi u srednjim školama. Za taj je projekt educirano 20 profesora odnosno profesorica koji će program provoditi. Sedmu godinu zaredom provodimo i program Zalogajček, kojim osiguravamo besplatne obroke za djecu koja su u riziku od siromaštva. Ove školske godine taj projekt uključuje 994 učenika, a osigurat će se 173.900 obroka te vrijednost projekta iznosi nešto manje od milijun kuna“ – kazala je zamjenica Petek dodavši kako će se škole uključiti i u projekt Shema školske ploče.

Krapinsko – zagorska županija i ove će godine osigurati i besplatne higijenske potrepštine za učenice. Tu je i projekt koji će osigurati dodatnu podršku i pomoć za potrebe problema iz područja mentalnog zdravlja djece i mladih. A kako Županija svake godine svojim prvašićima želi u njihove učionice prvog dana škole, kao znak dobrodošlice ostaviti iznenađenje, tako će biti i ove godine. Naime, prvašiće će dočekati platnene vrećice koje im mogu poslužiti za spremanje papuča, likovnog pribora ili neku drugu namjenu.

U devet osnovnih škola za 14 odgojno-obrazovnih skupina odnosno 265 učenika organiziran je i produženi boravak. Zajedno s jedinicama lokalne samouprave KZŽ sufinancira nabavu radnih bilježnica za sve osnovnoškolce, a za što je u proračunu osigurano 1.550.000 kuna što je za 150.000 kuna više u odnosu na prošlu godinu.

Budući da je konferencija za medije održana u Osnovnoj školi u Začretju okupljenima se obratio i ravnatelj Dario Šimag koji se pohvalio kako je u njihovoj školi renovirana kuhinja, čime su stekli puno bolje uvjete za njihove učenike. Naime, kako je pojasnio nabavljene su i nove sjedalice u blagovaoni te se posebno zahvalio onima koji su svojim dobrotvornim radom pomogli obnovu. Načelnik općine Sveti Križ Začretje Marko Kos kratko je kazao kako je općina u zadnjih par godina fokus u ulaganju stavila na obrazovanje. Potvrda toga je izgradnja vrtića ali i sve što je napravljeno i realizirano u osnovnoj školi” – zaključio je načelnik Kos.

Na konferenciji za medije govorili su i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, šport i tehničku kulturu Mirjana Smičić Slovenec,  voditelj aktiva srednjih škola Krapinsko-zagorske županije Ivica Rozijan i voditeljica aktiva osnovnih škola Krapinsko-zagorske županije Snježana Romić.


Fotogalerija