Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 24. studenoga 2023.

U Poznanovcu je u petak 24. studenog 2023. održan mirni prosvjed protiv odlaganja otpadne plastike u krugu bivše tvornice INKOP. Prosvjed je organizirala Udruga žena „Jana“ iz Poznanovca, a priključilo im se stotinjak stanovnika Poznanovca i Bedekovčine, kako bi digli svoj glas protiv  gomilanja plastike i smeća i tražili pomoć od nadležnih institucija.

Na prosvjedu je bio i župan Željko Kolar koji je istaknuo da daje podršku udruzi i stanovnicima. “Neka se izvide navodi koji govore da se ovdje po noći obrađuje otpad. Dozvolu za gospodarenje otpadom izdaje županijski Upravni odjel za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša, no nakon toga više nismo nadležni za kontrolu. Inspekcija dolazi po dojavi, no nažalost to nije odmah, pa se, ako postoje, vrlo lako do dolaska inspekcije mogu ukloniti svi tragovi. Da smo mi nadležni inspekciji, ona bi došla pola sata po dojavi i točno bi se vidjelo radi li se po izdanim dozvolama ili ne”, rekao je župan Kolar te naglasio kako su i Krapinsko-zagorska županija i Općina Bedekovčina već pisali nadležnom ministarstvu i tražili dolazak inspekcije, no druge ovlasti nemaju. Župan je također dodao kako se nada čim skorijem rješenju, kako se ne bi stvorio dugotrajniji problem nego što već jest.

Podršku građanima dao je i načelnik Općine Bedekovčina Darko Ban, koji je rekao da je poduzimao sve kako bi se ovo pitanje riješilo. “Ovaj problem traje od 2019. godine. Tražimo reakciju inspektorata koji ima ovlasti da zaustavi novo dovoženje otpada i da se staro makne”, poručio je načelnik Ban.

 

 


Fotogalerija