Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 31. siječnja 2017.

Na ovomjesečnom sastanku razgovaralo se o aktualnim natječajima i mogućnostima financiranja iz EU fondova te sadašnjim i budućim projektima. Poseban naglasak stavljen  je na važnost dvosmjerne komunikacije između Ministarstva i svih nositelja regionalnoga razvoja te na informiranje šire javnosti o natječajima i mogućnostima financiranja projekata u 2017. godini, kako bi korisnici na vrijeme pripremili projektnu dokumentaciju i osigurali povlačenje što većeg iznosa EU sredstava.

Svi sudionici sastanka složili su se kako je u tom procesu najvažniji partnerski pristup kroz koji će se do kraja 2017. usvojiti zakonski i podzakonski akti koji će omogućiti pozitivan zaokret u upravljanju EU fondovima i politici regionalnoga razvoja.

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar naglasio je važnost uspostave fonda za predfinanciranje projekata, kao i financiranja izrade projektno-tehničke dokumentacije za strateške projekte. Radi planiranja proračuna od izrazite je važnosti prilikom pripreme projektnog prijedloga znati visinu predfinanciranja u pojedinim natječajima za bespovratna sredstva.

Na sastanku je predstavljen i Program održivog razvoja lokalne zajednice kroz koji je ove godine osigurano 73 milijuna kuna za jedinice lokalne samouprave razvrstane u I. i II. skupinu prema indeksu razvijenosti, a najavljen je i još jedan natječaj za male lokalne projekte vrijedan 45 milijuna kuna, čime će lokalnoj zajednici ove godine biti na raspolaganju dva i pol puta više sredstava nego do sada.