Zagorje
Bajka na dlanu

U spomen parku Rudolfa Perešina otvoreni Susreti za Rudija – uskoro kreće aeromiting

Datum objave: 10. rujna 2023.

U spomen parku Rudolfa Perešina u Gornjoj Stubici je u nedjelju, 10. rujna 2023. godine, održano svečano otvaranje 26. Susreta za Rudija.

Među brojnim dužnosnicima koji su položili cvijeće i zapalili svijeće ispred biste Rudolfa Perešina u istoimenom spomen parku bio je i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, koji je u svom govoru okupljenima posebno istaknuo: „Ako nam treba inspiracija. Ako nam u svakodnevnom životu treba uzor, onda su to upravo naši hrvatski branitelji, to su ljudi poput našeg Rudija. Možda i jesmo mala zemlja, ali smo velik narod – upravo zahvaljujući takvim ljudima. Vječna im slava i hvala” – poručio je župan Kolar u čijoj su pratnji kod polaganja vijenca bilo gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan Pentek, gradonačelnik Oroslavja Viktor Šimunić, gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj, načelnik Bedekovčine Darko Ban i načelnik Kumrovca Robert Šplajt.

Susrete za Rudija otvorio je izaslanik predsjednika Republike Hrvatske zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Michael Križanec, a okupljene su pozdravili i izaslanik predsjednika Vlade RH, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba Marijana Sumpor i načelnik Općine Gornja Stubica Jasmin Krizmanić.

Svečano otvorenje Susreta za Rudija svojim su pucnjevima najavili članovi Udruge kuburaša Marija Bistrica.  Uslijedilo je polaganje cvijeća i paljenje svijeća, počevši od članova obitelji Rudolfa Perešina. Vijence su nosili članovi Povijesne postrojbe Krapinsko-zagorske županije Kostelske pištole Keglevićeve Straže Kostel i UBDR Sveti Juraj te pripadnici Oružanig snaga Republike Hrvatske.

Sama svečanost otvorenja započela je hrvatskom himnom u izvedbi Klape Hrvatske ratne mornarice „Sveti Juraj“ i pratećom minutom šutnje.  Po završetku svečanosti otvorenja održava se aeromiting koji prate tisuće stanovnika Krapinsko-zagorske županije i njihovi gosti iz svih krajeva Hrvatske, ali i inozemstva.

 


Fotogalerija