Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 22. listopada 2014.

Riječ je o lokalnom događaju pod sloganom „Europa u našoj regiji“, kakvi se diljem Europe održavaju u okviru ovogodišnjeg programa „Open Days“ kojim koordinira Odbor regija EU. Zamjenica župana Jasna Petek upoznala je sudionike – predstavnike zdravstvenih ustanova, turističkog sektora, regionalne i lokalne samouprave i organizacija civilnog društva – o ciljevima ovakvih programa, koji su prvenstveno usmjereni umrežavanju i razmjeni dobrih praksi u tri glavna područja – povezivanju regionalnih strategija, teritorijalnoj suradnji te jačanju kapaciteta.

Ravnatelj Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju doc.dr.sc. Duško Cerovec u svom je izlaganju „Pristupačna zdravstvena zaštita i ekonomski razvoj kroz pametnu specijalizaciju“ govorio o sektoru zdravstva kao jednom od prioriteta u nacrtu Strategije pametne specijalizacije Republike Hrvatske, koji se horizontalno povezuje s turizmom. Kako je naglasio, nužno je identificirati jedinstvena obilježja, konkurentske prednosti, okupiti dionike i sredstva oko vizije budućnosti temeljene na izvrsnosti. Govoreći o razvoju zdravstvenog turizma on je naglasio nužnost definiranja zdravstveno-turističkog proizvoda, ciljne populacije, upoznavanja konkurencije i potrebe klijenta, te u punom smislu jačati suradnju i partnerstvo svih ključnih dionika, osnovati klastere te se fokusirati na inovacije, koje su u samoj jezgri Strategije Europa 2020.

O zdravstvenom turizmu govorili su dr.med. Blaž Gospočić te ravnatelj Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice dr.med. Davor Gredičak koji je naglasio kako se zdravstveni turizam – kao veliki potencijal u cjelokupnom razvoju, temeljen na potražnji i potrebama – u mnogim državama galopirajuće razvija, dok u Zagorju brojne komparativne prednosti nisu iskorištene zbog zakonskih, financijskih i drugih ograničenja. Dr. Gredičak se složio kako je nužno ovaj sektor razvijati i inovirati, udružiti se te kandidirati za certifikate i akreditacije programa osiguravajućih društava.

„Turizam za sve“ bila je tema dijela rasprave o kojoj je govorio dr.sc. Damir Krešić s Instituta za turizam koji je ujedno autor Nacionalnog programa razvoja socijalnog turizma, prema kojem je i to jedan od potencijala koji treba razvijati – turistički proizvod za ekonomski obespravljene članove zajednice te osobe s invaliditetom, odnosno za definirane ciljne skupine – djecu, mlade do 30 godina, starije od 65, sudionike i stradalnike Domovinskog rata i druge. Ovaj novi koncept podrazumijeva prvenstveno osiguranje temeljnog ljudskog prava na odmor i razonodu, sufinanciranje turističkih putovanja, kao i sufinanciranje izgradnje turističke supra i infrastrukture te snažno uključenje društveno ugroženih skupina u turistička kretanja.

 


Fotogalerija