Zagorje
Bajka na dlanu

U Stubičkim Toplicama održan 15. Robokup

Datum objave: 17. svibnja 2022.

Robokup je ekipno natjecanje učenika u području elementarne robotike koje Hrvatska zajednica tehničke kulture provodi na području Republike Hrvatske u suradnji s Hrvatskim robotičkim savezom, županijskim i gradskim zajednicama tehničke kulture, društvima pedagoga tehničke kulture i osnovnim školama.  Župan Željko Kolar pozdravio je brojne okupljene na otvorenju Robokupa te izrazio zadovoljstvo što se natjecanje i ove godine održava na području Krapinsko-zagorske županije. „Robotika i nove tehnologije su i sadašnjost i budućnost.  To tehničko znanje i inovacije nas jedino mogu držati iznad vode, da pratimo razvoj s naprednim svijetom. Tako da je bitno da se to vrlo rano počne raditi s djecom, kako bi bili spremni za tržište rada, jer su naše najveće firme automatizirane i imaju niz mašina gdje robotika obavlja 90 posto samog procesa“ – istaknuo je župan Željko Kolar, koji je natjecanje i službeno otvorio zajedno sa najmlađom sudionicom natjecanja Tenom Knežević iz Zagreba.

Okupljene su pozdravili i predsjednik i tajnik Hrvatske zajednice tehničke kulture Damir Tomić i Željko Krnjajić, načelnik Općine Stubičke Toplice Josip Beljak te ravnateljica OŠ Vladimir Bosnar Stubičke Toplice Bosnar Brigitte Gmaz. U popratnom programu svečanosti otvorenja nastupila su djeca iz dječjeg vrtića i osnovne škole Stubičke Toplice.

 

Na Robokupu je ove godine sudjelovalo 15 ekipa, 14 iz Republike Hrvatske i 1 iz Bosne i Hercegovine. Natjecateljske ekipe činila su po tri učenika osnovnih škola, udruga ili posebnih odjela osnovnih škola od petog do osmog razreda koje na natjecanje dovodi jedan mentor. U popratne aktivnosti Robokupa uključena su djeca predškolske dobi, učenici nižih razreda osnovnih škola i djeca s posebnim potrebama.

Prvi Robokup održan je 2008. godine u Zagrebu.


Fotogalerija