Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 18. siječnja 2010.

Kako je u okviru instrumenta pretpristupne pomoći EU ( IPA ) unutar komponente IV koja je vezana uz razvoj ljudskih potencijala i za koju je ugovorna institucija Hrvatski zavod za zapošljavanje otvoreno nekoliko natječaja, Krapinsko-zagorska županija se kao partner pojavljuje u njih nekoliko.
Prijavljen je projekt u okviru natječaja „Žene na tržištu rada“ za koji je nositelj HZZ Područna služba Krapina, a partneri Zagorska razvojna agencija i Krapinsko-zagorska županija, ukupne vrijednosti oko 127.000 eura. Projekt koji bi, ukoliko bude odobren, trajao 12 mjeseci za glavni cilj ima povećanu zapošljivost ciljane skupine (žene koje su nezaposlene duže od 1 godine, nezaposlene žene starije od 40 godina). Među  najvažnijim aktivnostima  i rezultatima su motivacija, različite radionice, treninzi i edukacije koje će omogućiti nove i dodatne vještine i znanja  te uspostavljanje svojevrsne udruge podrške ženama.
Projekt koji je u pripremi unutar natječaja „Lokalna partnerstva za zapošljavanje“ (otvoren do 11. veljače) , u kojem su isti partneri, uz suradnike – Obrtničku i Gospodarsku komoru te obrazovne institucije  vezan je uz stvaranje mreže na regionalnoj razini i zajedničkog portala, kroz koji bi se povezali poslodavci i posloprimci, uvrstile informacije o mogućnostima  edukacije, stipendiranja, prekvalifikacije, najavljivale planirane potrebe vezane uz ljudske resurse i drugo. Osim toga, projekt planira ustrojiti model za praćenje potreba deficitarnih zanimanja na lokalnom, odnosno regionalnom tržištu rada te slijedom toga identificira minimalno dva takva zanimanja za koja bi se realiziralo osposobljavanje pripadnika ciljne skupine. Govoreći o ovom natječaju, podsjećamo da je termin i mjesto održavanja projektne klinike promijenjen – održat će se 22. siječnja u Varaždinu!
Dodajmo da su u tijeku i pripreme za prijavu na natječaj „Poticanje intenzivnijeg uključivanja osoba s invaliditetom na tržište rada“ koji je otvoren do 2. ožujka, a na kojem zajednički rade Područna služba HZZ-a, Zagorska razvojna agencija, Krapinsko-zagorska županija, Obrtnička komora KZŽ te udruge osoba s invaliditetom. Među aktivnostima koje se planiraju su senzibilizacija javnosti i poslodavaca, socijalno poduzetništvo te edukacija ciljnih skupina kroz koju bi se povećala zapošljivost.