Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 23. travnja 2015.

Potpredsjednik Vlade RH Branko Grčić istaknuo je na skupu kako je Hrvatskoj na raspolaganju više od 80 milijardi kuna iz europskih fondova. „Hrvatskoj je za razdoblje 2014.-2020. na raspolaganju više od 80 milijardi kuna iz europskih strukturnih i investicijskih fondova, koje našoj zemlji otvaraju velike mogućnosti u zapošljavanju, posebice mladih, stvaranju konkurentnog gospodarstva, ravnomjernom razvoju svih hrvatskih krajeva i osiguranju dugoročno održivog gospodarskog rasta. To su naši ciljevi, odredili smo prioritete ulaganja, započeli cijeli niz projekata, a sad je na nama svima da zajedno iskoristimo sve mogućnosti koje nam se pružaju iz EU fondova“ – rekao je Grčić.

 

U nastavku skupa prisutnima se obratio ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović, koji je istaknuo kako je za zaštitu okoliša u EU fondova osigurano čak 21 milijarda kuna. „Ovo je velika prilika za razvoj. I to održivi razvoj temeljen na cirkularnoj ekonomiji i učinkovitom upravljanju resursima koji su ugrađeni i u sve politike i mjere Europske unije. Sve što radimo tiče se okoliša. Svaki zahvat u izgradnji nove tvornice, luke, željeznice, poljoprivrednog objekta, stambene ili komercijalne zgrade, tiče se okoliša. I zato zaštita okoliša zadire u sve sektore. Okoliš imamo samo jedan, ponosni smo time što je očuvan, a sada imamo 21 milijardu kuna da osiguramo da tako i ostane- kazao je Zmajlović i dodao kako je svaka kuna potencijal koji se direktno može pretvoriti u razvoj te nova zapošljavanja“ – istaknuo je Zmajlović.

 

I ministar prometa, pomorstva i infrastrukture dr.sc. Siniša Hajdaš Dončić je poručio prisutnima kako Hrvatsku očekuje ostvarenje velikih infrastrukturnih projekata na području prometne infrastrukture.

 

U nastavku konferencije održana je panel diskusija u kojoj su sudjelovali potpredsjednik Vlade RH i ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Branko Grčić, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, župan Varaždinske županije Predrag Štromar, župan Međimurske županije Matija Posavec i zamjenik ministra regionalnoga razvoja i fondova EU Jakša Puljiz.

 

Prilikom panel diskusije, župan Željko Kolar je istaknuo: „Mnogi još nisu svjesni koja količina EU sredstava nam je na raspolaganju, i koja je tu šansa za razvoj Hrvatske. Pokušat ću to približiti na primjeru naše županije, gdje ćemo zahvaljujući novcima iz EU fondova graditi poslovno-tehnološki inkubator u Krapini, regionalni centar kompetencija u turizmu i ugostiteljstvu u Zaboku te Master plan javne rasvjete za sve jedinice lokalne samouprave. Mnogo je još projekata na području Krapinsko-zagorske županije koje si mi nikada sami ne bismo mogli priuštiti realizirati bez navedenih sredstava“, – rekao je župan Kolar.