Zagorje
Bajka na dlanu

U vinogradu obitelji Cvek otvoreno 53. Branje grojzdja Pregrada

Datum objave: 16. rujna 2023.

U vinogradu obitelji Cvek u Bušinu u subotu 16. rujna 2023. otvoreno je 53. izdanje manifestacije Branje grojzdja Pregrada.

Manifestaciju je otvorio župan Željko Kolar, koji je istaknuo kako je branje grojzdja u Zagorju jedan veliki praznik, sretan događaj nakon mukotrpnog rada. “Došli smo u najveseliji dio godine za nas Zagorce. Putujući po Hrvatskoj i Europi teško možete ljudima objasniti koji poriv imamo da na 300, 500 ili 700 metara od kuće gradimo još jedan objekt, klet, i da sadimo vinograd, umjesto da kupimo stan u Zagrebu ili vikendicu na moru. Oni koji ne žive tu tradiciju, ne mogu to razumjeti. Tek kad dođu ovdje kod nas u našu klet, kad provedu s nama određeno vrijeme, onda shvate, zapravo, koja je vrijednost te naše tradicije i kako to utječe na nas i na život naših ljudi”, rekao je župan Kolar te naglasio kako nema ni jedne regije u Hrvatskoj, ali ni u susjednim zemljama, koja je toliko napredovala u kvaliteti vina kao što je napredovalo Hrvatsko zagorje.

Pozdravljajući okupljene, pregradski gradonačelnik Marko Vešligaj istaknuo je kako ova manifestacija seže još u tridesete godine prošlog stoljeća, kada je tadašnje Društvo za poljepšanje Pregrade prvi puta pozvalo Zagrepčane da dođu u Pregradu u berbu. “Drago mi je da smo vratili ovu tradiciju tamo gdje je sve počelo – u trsje. To je tradicija koja postoji stoljećima i koja je u krvi naših ljudi i nešto što danas možemo prezentirati kroz sjajna vina naših vinara, a današnji naš domaćin, gospodin Cvek, je tu jedan od pionira, pogotovo po svojim svjetski poznatim predikatnim vinima”, rekao je gradonačelnik Vešligaj, dodavši kako će se kroz čitavi tjedan ovogodišnje manifestacije održati čak pedesetak raznih događanja.

Tajanstveni grozd pronašle su gošće iz Nove Gradiške i Rijeke Jasna Mirković i Jasminka Aj.


Fotogalerija