Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 19. veljače 2016.

Nova vodosprema zapremine je 1500 prostornih metara, a uz nju se sanira i postojeća vodosprema zapremine 800 prostornih metara te se obavljaju radovi na rekonstrukciji pripadajućeg cjevovoda. Vrijednost investicije je 19.750.000 kuna, od čega su 90 posto dale Hrvatske vode, dok je deset posto novca osigurao Zagorski vodovod. Izvođač radova je Vodotehnika iz Zagreba, a nadzor vrši tvrtka Kapital ing Zagreb.

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar nakon završetka obilaska istaknuo je kako se vodoopskrbni sustav u Zagorju iz godine u godinu sve više razvija s krajnjim ciljem da u Zagorju bude što manje nelegalnih vodovoda. „Ova vodosprema osigurat će nesmetanu opskrbu potrošača, bez obzira na godišnja doba i dnevne potrebe potrošača. Dugoročni nam je cilj da sva kućanstva koja nisu spojena na legalne vodovode uvedemo u distribuciju Zagorskog vodovoda ili drugih distributera koji rade na našem području, prije svega zbog njihove zdravstvene sigurnosti. Ovaj projekt je od izuzetnog značaja za nas, to je rezultat jednog kontinuiranog financiranja Hrvatskih voda u komunalnu infrastrukturu na području Krapinsko-zagorske županije“, rekao je župan Kolar. Generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić rekao je kako su dosadašnjih godina Hrvatske vode u projekte vodoopskrbe i odvodnje, kanalizacijskih sustava i pročistača u Hrvatskoj ulagale preko milijardu kuna, a ove godine, zahvaljujući potporama iz fondova Europske unije predviđaju se investicije veće od milijardu i pol kuna. „Cilj nam je do 2023. godine osigurati kvalitetnu pitku vodu u dovoljnim količinama za sve građane u Hrvatskoj“ – napomenuo je Plišić.

Direktor Zagorskog vodovoda Mario Mihovilić rekao je kako je glavnina radova već završena, a slijede još unutarnji radovi te uređenje okoliša. Otvorenje bi trebalo biti u lipnju. U sklopu objekta vodospreme bit će i laboratorij za analizu vode. „U ovu investiciju krenuli smo da bi se omogućio učinkovitiji transport vode na području grada Zaboka i središnjeg dijela županije, te tako poboljšalo postojeće stanje vodoopskrbe i sigurnost distribucijskog sustava Zagorskog vodovoda. Vodosprema Zabok s crpnom stanicom u Gredicama, te prema potrebi sa spojem prema Krapini, činit će jedinstveni sustav gdje će voda moći, prema potrebama, protjecati u oba smjera. Prednost je što će u njega moći dolaziti voda s tri naša izvorišta – Šibica kraj Zaprešića, Lobora te izvorišta Mlačine Grabari u Starom Golubovcu“ – rekao je Mihovilić. Zabočki gradonačelnik Ivan Hanžek istaknuo je kako je Zabok puno napravio za razvoj Zagorskog vodovoda, a ovom investicijom Zagorski vodovod i Hrvatske vode mu to vraćaju. Dodao je kako će se od Parka Milana Prpića prema vodospremi napraviti i šetnica, a pored vodospreme i izletište na kojem će se moći roštiljati i uživati u predivnom pogledu na Zabok.


Fotogalerija