Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 16. veljače 2023.

Ugovor vrijedan 3,36 milijuna eura potpisali su ravnateljica Srednje škole Zabok Draženka Jurec i u ime izabranog izvođača radova direktor tvrtke MDK Građevina Krunoslav Pavlinić. Župan Željko Kolar je nakon samog potpisivanja istaknuo kako je ovo treći i zadnji ugovor vezan uz izgradnju kompleksa Regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu u Zabok. „Procijenjena vrijednost dvorane i igrališta, koje će biti na njenom krovu, bila je 15 milijuna kuna plus PDV. Prvi natječaj smo poništili jer smo dobili dvije ponude, jednu preko 30 milijuna kuna, a drugu skoro 27 milijuna kuna. U drugom natječaju dobili smo dvije ponude koje su bile skoro pa iste, oko 25,2 i 25,5 milijuna kuna, što znači da je to realna cijena na tržištu. I danas smo s najboljim ponuđačem potpisali ugovor“ – rekao je župan Kolar, koji se potom osvrnuo i na izazove oko osiguranja sredstava za financiranje gradnje same dvorane.

DUG PUT DO OSIGURANJA POTREBNIH FINANCIJSKIH SREDSTAVA

„Prilikom posjeta premijera Plenkovića Krapinsko-zagorskoj županiji razgovarali smo o izgradnji ove sportske dvorane i tada sam zamolio premijera da osiguraju sredstva za njezinu izgradnju, s obzirom da smo se mi za dovršetak cijelog ovog kompleksa već zadužili 35 milijuna kuna i da smo ove godine osigurali dodatnih 7 milijuna kuna za trafostanicu i neke VTR-ove koji su se dogodili, da bismo mogli uredno isplaćivati ZNS-ove prema izvođaču i bili gotovi na vrijeme. S obzirom na to da nije stizao odgovor premijera, zamolio sam našeg saborskog zastupnika Sinišu Hajdaša Dončića i pripremili smo mu amandman na prijedlog državnog Proračuna za 2023. godinu na iznos od 20 milijuna kuna. Vlada je prihvatila amandman, ali u iznosu od 14 milijuna kuna. No, nama je za izgradnju sportske dvorane potrebno 3,36 milijuna eura, tako da sam ja poslao zahtjev premijeru i ministru za dodjelu dodatnih 1,5 milijuna eura i razgovarao sam s premijerom i ministrom. I na moje veliko zadovoljstvo, premijer i ministar su pozitivno reagirali na moj zahtjev i ja očekujem u sljedećih dva, tri tjedna da dobijemo novu odluku ministarstva u kojoj će biti osiguran kompletan iznos potreban za izgradnju ove sportske dvorane“ – istaknuo je župan Kolar, dodavši kako se s radovima ne smije čekati pa je Županija u svom Proračunu osigurala potrebnu razliku sredstava. „Iz tog razloga smo sve ostale planirane investicije u obrazovanje morali staviti sa strane. Kad nam se odobre sredstva koje je obećala Vlada, onda će nam se osloboditi ta naša sredstva koja smo imali planirane za druge investicije u obrazovanje“ – zaključio je župan Kolar.

U TIJEKU INTENZIVNI RADOVI NA GRADNJI REGIONALNOG CENTRA, NAJAVLJENO OTVORENJE ZA PRVI DAN SLJEDEĆE ŠKOLSKE GODINE

Voditelj projekta gradnje Srećko Vrček je nakon obilaska gradilišta istaknuo kako su se radovi intenzivirali ulaskom u konstruktivnu rekonstrukciju i izgradnju novog dijela dogradnje Centra gdje radovi ulaze u samu zgradu.  „Intenzivno se izvode obrtnički radovi unutra od pregradnih zidova, gips-kartonskih radova, instalaterskih radova, prvenstveno strojarskih radova, ventilacije, grijanja, hlađenja, plinskih instalacija, elektroinstalacija sa sustavom vatrodojave. S vanjske strane zgrada se izolira te će zgrada u budućnosti trošiti vrlo malo energije koja će se dobivati iz obnovljivih izvora putem dizalica topline i fotonaponske elektrane“ – izjavio je voditelj Vrček, naglasivši kako se radovi izvode sukladno terminskom planu bez kašnjenja.

„Sve radimo i pripremamo da na prvi dan školske godine 2023./24. ovaj prostor bude pun naših učenica i učenika. Još je puno posla pred nama, međutim organizacija gradilišta, pristup i angažman su garancija da ćemo se rokova pridržavati i da će sve biti gotovo na vrijeme.Ovaj objekt, ova naša škola, ovaj naš Centar će biti na svjetskoj i europskoj razini. Ovo je 22. stoljeće, a ne 21. stoljeće i vjerujem da će i učenice i učenici koji će pohađati ovu našu školu, ali i one osobe koje će dolaziti na cjeloživotno učenje te profesorice i profesori, kao i gosti koji će dolaziti u naš Akademis, vidjeti objekt, uvjete i kvalitetu koji do sada u Hrvatskoj nisu viđeni“ – poručio je župan Kolar.

Gradonačelnik Grada Zaboka Ivan Hanžek zahvalio je županu Kolaru i čitavom njegovom timu, kao i svima onima koji su pomogli da dođe do realizacije ovog projekta. „Ovo jest smješteno u Zaboku, ali će služiti za područje čitave Krapinsko – zagorske županije, kao i čitave regije. Posebno se veselim zbog onih koji će raditi u toj školi, kako učenika, tako i profesora i mentora, jer ovo je zaista škola po izvođenju, po opremi i po sadržajima koja odgovora potrebama 21. stoljeća“ – naglasio je gradonačelnik Hanžek.

„Iznimno sam sretna što se uspjelo tako nešto ostvariti i što će biti gotovo, kako vele naši izvođači, na vrijeme. Da to nije bio lagan posao govori i vrijednost ove investicije. Osigurati 3,366 milijuna eura, dakle 25 milijuna kuna samo za dvoranu i igralište je veliki pothvat, plus uz sve troškove koji su već prije bili na ovom djelu u izgradnji. Polovica je došla iz državnog proračuna, a drugu polovicu nam je osigurao naš osnivač. Moram reći, u svih 25 regionalnih centara koliko ih je u 5 sektora u Hrvatskoj, uz Split koji je možda mrvicu veći od nas, ovo je najveća investicija što se tiče infrastrukture. Moramo znati da smo samo 30 milijuna kuna dobili iz europskih projekata, a drugo sve je pokrivala i financirala naša Županija“ – istaknula je ravnateljica Srednje škole Zabok Draženka Jurec.

U obilasku radova bili su i ravnateljica Zagorske razvojne agencije Karolina Barilar, voditeljica Regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Veronika Kolman te p.o. pročelnik Ureda za poslove župana i Županijske skupštine Karlo Frljužec,


Fotogalerija