Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 26. studenoga 2015.

Okrugli stol Rodno uvjetovano nasilje na internetu organizirali su Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Krapinsko-zagorske županije i Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Grada Zaboka. Povod organiziranju ovog događaja je rast nasilja na internetu kojem svjedočimo posljednjih godina. Iako su žene često žrtve ovog nasilja, njegov rodni aspekt se često zanemaruje. Vrijeđanje, ponižavanje, dijeljenje privatnih fotografija i sramoćenje koje djevojke i žene doživljavaju na Internetu, a posebice na društvenim mrežama, ostavlja vrlo realne i stvarne posljedice po njihove živote.

O ovoj su problematici govorile Tajana Broz iz Povjerenstva za ravnopravnost spolova KZŽ, Barbara Perasović iz pokreta Hoolback Hrvatska i Tanja Cujzek iz Obiteljskog centra KZŽ.

Tajana Broz  je uvodno naglasila kako Internet nije uzrok nasilju već ga samo čini vidljivim. Osim vršnjačkog i nasilja u vezama, na internetu je često i nasilje nad osobama iz javnog života.  Barbara Perasović je istaknula kako, bez obzira što je nasilje na internetu virtualno, posljedice su te koje su itekako stvarne za žrtvu. Gledano prema učestalosti, žrtve ovakvog nasilja su češće žene i mladi. Upravo na račun aktivnosti žena primijećeno je više neosnovanih kritika i vrijeđanja, zbog čega će žene izbjegavati javno djelovanje. Tanja Cujzek je upoznala prisutne s preventivnim aktivnostima Obiteljskog centra vezanim uz korištenje interneta. Centar već niz godina provodi program Sigurno na internetu koji je usmjeren ne samo na rad s djecom i mladima već i roditeljima. Naime, roditeljska je zadaća učiti djecu kako koristiti  Internet i voditi računa o aktivnostima djeteta na društvenim mrežama.  Naglasila je kako nasilje na internetu za žrtvu ima još i teže posljedice, upravo zbog izloženosti žrtve i vidljivosti samog nasilja široj publici. 

Organiziranjem ovog izuzetno dobro posjećenog okruglog stola željelo se  doprinijeti razumijevanju rodnog aspekta nasilja na Internetu, ali i svima zainteresiranima predstaviti načine obrane i sprječavanja takvog nasilja kako na individualnoj tako i društvenoj razini


Fotogalerija