Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 23. listopada 2022.

Zamjenica župana Jasna Petek otvorila je Susrete likovnih stvaralaca te brojnim prisutnim umjetnicima iz cijele Hrvatske poželjela dobrodošlicu u Krapinsko-zagorsku županiju. „Kulturni amaterizam je zasigurno jedna aktivnost i stil života koji podrazumijeva puno ljubavi, entuzijazma i odricanja. Krapinsko-zagorska županija cijeni kulturni amaterizam i sufinancira rad i podržava mnoge aktivnost Zajednice amaterskih kulturno umjetničkih udruga te, što je najvažnije, potiče sve sekcije i KUD-ove u predstavljanju Zagorja u Hrvatskoj i šire“ – rekla je zamjenica župana te prisutnim umjetnicima poželjela puno uspjeha u daljnjem radu.

Susreti likovnih stvaralaca u organizaciji Hrvatskog sabora kulture tradicionalno jednom godišnje u jednoj hrvatskoj galeriji predstavljaju najviše dosege hrvatskog likovnog amaterizma. U Gradskoj galeriji u Zaboku tako su bila predstavljena čak 107 autora iz gotovo cijele Hrvatske s izvrsnim radovima u različitim tehnikama – od olovke, pastela, akvarela, tuša, akrila i ulja na platnu pa sve do kombiniranih tehnika i radova u mediju skulpture i keramike. Izložba je rezultat godišnjeg likovnog natječaja Hrvatskog sabora kulture, a izloženi radovi odabrani su u konkurenciji od 289 prijavljenih radova iz 30 hrvatskih likovnih udruga.

Među okupljenima su bili i gradonačelnik Grada Zaboka Ivan Hanžek, voditeljica Gradske galerije Grada Zaboka Bojana Birač i tajnik Hrvatskog sabora kulture Dražen Jelavić te članice Povjerenstva ovogodišnjeg likovnog natječaja povjesničarka umjetnosti i muzeologinja Sonja Švec Španjol i akademska slikarica Aleksandra Goreta.

U sklopu Susreta likovnih stvaralaca i simboličnog zatvaranja izložbe, koja je bila otvorena 20. rujna, dodijeljene su nagrade i pohvalnice Hrvatskog sabora kulture te priznanja likovnim udrugama i autorima čija su djela odabrana za postav izložbe.

NAGRADA ZA NAJUSPJEŠNIJE LIKOVNO DJELO 2022.

Anđelko Brkić: SANJAM, ulje/platno, 50 x 40 cm

(Likovno-kreativna sekcija KUD-a „DELOVI“)

?

NAGRADA ZA NAJUSPJEŠNIJU LIKOVNU UDRUGU 2022.

UDRUGA „PESKI-ART ĐURĐEVAC“

 

NAGRADA ZA NAJUSPJEŠNIJE LIKOVNO DJELO MLADOG AUTORA 2022.

Ana Starčević: PORTRET, drvena boja, 30 x 42 cm

(Likovna udruga Lika, Gospić)

 

NAGRADA ZA NAJUSPJEŠNIJE TRODIMENZIONALNO DJELO 2022.

Joško Čizmić: OBITELJ, željezo

(Poljička likovna udruga „Krug“, Dugi Rat)

 

POSEBNA NAGRADA POVJERENSTVA ZA IZVRSNOST IZVEDBE U DUHU REALIZMA

Marija Grabar: ZIMA U ŠIROKOM SELU, ulje/platno, 50 x 60 cm

(Udruga željezničara slikara „Plavo svjetlo“, Zagreb)

 

POSEBNA NAGRADA POVJERENSTVA ZA NAJBOLJU INTERPRETACIJU SAKRALNE TEME

Zvonimir Roko (Dubrovačka udruga likovnih umjetnika); KRISTOVA MUKA, olovka u boji, 24 x 36 cm


Fotogalerija