Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 13. veljače 2020.

Opća bolnica Zabok i bolnica hrvatskih veterana Zabok, 13.2.2020.

 

Predmet: Priopćenje za javnost – COVID-19

 

Poštovani, pacijent koji je pod sumnjom na korona virus (COVID-19) zaprimljen u Opću bolnicu Zabok i bolnicu hrvatskih veterana u srijedu, 12. veljače 2020. godine, nije zaražen. Ovo su pokazali negativni testovi analize briseva provedeni u Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu. Muškarac mlađe životne dobi koji je nedavno boravio u Kini zaprimljen je u Opću bolnicu Zabok i bolnicu hrvatskih veterana 12. veljače 2020. godine nešto iza 13 sati. Pacijent je bio dobrog općeg stanja, s blagim simptomima atipičnim za korona virus.

 

U skladu sa službenim protokolom izrađenim prema smjernicama Kriznog stožera Ministarstva zdravstva te u suradnji sa svim ostalim nadležnim institucijama pacijenta smo izolirali, uzeli smo uzorke brisa nosa, ždrijela i krvi te ih poslali u Zagreb. U četvrtak, 13. veljače 2020. godine oko 15.30 sati stigla je potvrda da su nalazi negativni, odnosno da kod pacijenta nema infekcije korona virusom. Važno je naglasiti da smo svjesni potencijalne opasnosti, ali da nema potrebe za panikom.

 

U slučaju da na području Krapinsko – zagorske županije dođe do pojave korona virusa, mi i sve ostale zdravstvene ustanove imamo pomno pripremljen protokol za postupanje prema smjernicama Kriznog stožera Ministarstva zdravstva i bit ćemo spremni pravodobno i efikasno reagirati. U tu svrhu, pripremljene su četiri smještajne jedinice s posebnim ulazom, ovdje, u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana. Važno je da javnost bude upoznata s time, kako se ne bi nepotrebno brinula.

 

S poštovanjem,

ravnatelj Tihomir Vančina, dipl. oec.