Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 3. prosinca 2023.

Krapinsko-zagorska županija bila je domaćin susreta elektora Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji, koji je održan u subotu, 2. prosinca 2023. godinu. Susret elektora održan je u Poslovno-tehnološkom inkubatoru Krapinsko-zagorske županije u Krapini, nakon čega se delegacija Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji u Klanjcu susrela i sa županom Željkom Kolarom.

„U Zagorje je stigla polovica od ukupno 87 elektora koji su prošle godine iznijeli izbore za 5. saziv Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji, predviđeni Demokratskim savezom Hrvata u Vojvodini, dakle jedinstvenom listom Hrvati i dalje zajedno čija je nositeljica bila predsjednica Jasna Vojnić“ – pojasnila je u Klanjcu predsjednica Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji Karolina Bašić te naglasila da je lokacija susreta odabrana zbog snažne potpore župan Željka Kolara krovnoj instituciji Hrvata u Republici Srbiji.

„Hrvatska zajednica županija je, upravo na inicijativu župana Kolara, donijela odluku da svaka županija izdvoji određena sredstva za funkcioniranje Hrvatskog nacionalnog vijeća. Odluka je donijeta na Izvršnom odboru zajednice županija u rujnu u Krapini, dok će sporazum biti potpisan 15. prosinca u Subotici. „Da nema potpore iz Hrvatske, kako Vlade Republike Hrvatske koja prepoznaje naše kapitalne projekta, tako i županija, općina i gradova – mi bi ostali na razini samo jedne obične udruge. Naime, svi moramo biti svjesni da se hrvatskoj zajednici u Srbiji s republičke, pokrajinske i lokalne razine ukupno daje onoliko sredstava koliko srpska zajednica u hrvatskoj dobiva samo od Grada Zagreba“ – istaknula je predsjednica Izvršnog odbora HNV-a Katarina Bašić.

Župan Željko Kolar istaknuo je kako suradnja između Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji i Krapinsko-zagorskoj županiji traje već nekoliko godina te da se dodatno intenzivirala dolaskom Jasne Vojnić na dužnost predsjednice HNV-a. „Nažalost hrvatska nacionalna manjina u Republici Srbiji nema takva prava kao što ima srpska nacionalna manjina u Republici Hrvatskoj. I dok god se ta prava ne izjednače, potrebna je snažna podrška hrvatske države hrvatskoj manjini u Srbiji“ – poručio je župan Kolar te podsjetio da je Krapinsko-zagorska županija bila prva koja je donijela odluku o dodjeli 2 učeničke i 2 studentske stipendije pripadnicima hrvatske nacionalne manjine u Republici Srbiji. „Obrazovani mladi ljudi će lakše pridonijeti opstanku Hrvata u Srbiji te vjerujem da će i svi ostali župani slijediti ovaj naš primjer dobre prakse te da će biti dodijeljeno minimalno 40 stipendija, što bi značilo da su se sve hrvatske županije uključile i u tu akciju“ – rekao je župan Kolar.

Župan Željko Kolar, predsjednica Izvršnog odbora HNV-a Katarina Bašić i gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek su ovom prilikom položili vijenac na grob autora hrvatske himne Antuna Mihanovića. U kratkom prigodnom programu, koji je održan unatoč kiši, članice KUD-a Naša lipa Tuhelj izvele su i Lijepu našu, dok je ravnateljica Kulturnog centra Klanjec Snježana Horvatin goste iz Srbije upoznala s aktivnostima na očuvanju sjećanja na Antuna Mihanovića. Boravak u Klanjcu je potom nastavljen posjetom Galeriji Antuna Augustinčića i franjevačkom samostanu.

Gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek ovom je prilikom podsjetio i kako Klanjec već dugo vremena održava prijateljske odnose s Hrvatskim prosvjetnim društvom ban Jelačić iz Petrovaradina te se i sam imao prilike osobno uvjeriti koliko je težak položaj hrvatske nacionalne manjine u Republici Srbiji.

U Republici Srbiji ima 39.107 Hrvata, no u Hrvatskom nacionalnom vijeću ističu kako vjeruju da popis stanovništva ne održava pravo stanje te da ima znatan broj osoba koji se na popisu iz straha, sigurnosti ili nelagode nisu izjasnili kao Hrvati.


Fotogalerija