Zagorje
Bajka na dlanu

U Zagorskim Selima održana deseta manifestacija “Babičini kolači”

Datum objave: 18. travnja 2016.

Lentu zagorske “najbabice” ponijela je Nada Tučkar iz Donje Stubice sa svojom svadbenom tortom “Šahovnica”. Uz priznanje za “kulinarsku najbabicu” osvojila je i nagradu Krapinsko – zagorske županije u iznosu od 2500 kuna. Drugo mjesto i nagradu od 2000 kuna sa svojim obiteljskim kolačem od oraha, sira i zapečenih bjelanjaka sa šećerom osvojila je Mirjana Štahan iz Zlatara, dok je treća s gibanicom od pirovog i bučinog brašna bila Božica Lacković iz Oroslavja, osvojila nagradu od 1500 kuna. Nagradu u kategoriji “Izvorno zagorsko” za najljepšu tradicijsku zagorsku narodnu nošnju, uređenje štanda, izvorne zagorske ukrase te za ukupni vizualni dojam te također novčanu nagradu od 1500 kuna osvojila je baka Milka Vinković iz Marije Bistrice.

Predajući lente najboljima babicama, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar rekao je kako će na 11. manifestaciji “Babičinih kolača” koja će biti održana u Donjoj Stubici, možda biti uvedena još jedna kategorija za ostale zainteresirane bake iz cijele Hrvatske. „Želim čestitati svim bakama koje su tijekom proteklih 10 godina sudjelovale na manifestaciji „Babičini kolači“, čime su dale velik doprinos tome da sačuvamo od zaborava velik broj starih, tradicijskih recepata. Doprinos tome daje i Krapinsko-zagorska županija, koja svake godine nakon manifestacije objavljuje knjižicu recepata, što ćemo učiniti i ove godine. Ponosni smo što je i ove godine vladao velik interes za manifestaciju. Imali smo odličan odaziv, kako baka, tako i posjetitelja i medija, a posebno nas je razveselilo što smo imali i goste iz Solina i Baranje te Slovenije. S obzirom da je interes za ovu manifestaciju već davno prerastao okvire naše županije, razmišljamo o tome da manifestacija poprimi nacionalni karakter, na način da pozovemo iz svake županije u Hrvatskoj po jednu babicu“.  

Ovogodišnja manifestacija “Babičini kolači”, koja se zbog lanjske pobjede Nade Zgorelec i njezinog pobjedničkog kolača “Gostovanjsko prase” održala u Zagorskim Selima, okupila je ove godine 38 babica. Pobjednica, Nada Tučkar koja je svojom pobjedom pridonijela da iduće godine Donja Stubica bude domaćin 11. po redu priredbe, rekla je kako je recept za pobjedničku svadbenu tortu “Šahovnica” jednostavan. „Ispečete žuti i crni biskvit i slažete ga u obliku šahovnice. Krema se kuha od karameliziranog šećera, mlijeka i margarina i ukuhanog brašna i dodaju se naribane jabuke i orasi. Ovako ispečena torta može i bez da je u frižideru, stajati najmanje tri dana“ – rekla je Nada Tučkar.

Inače, ovogodišnje dobitnice triju lenti “Naj zagorske babice” izabrao je tročlani žiri gastronomskih znalaca kojim je predsjedao Branko Čukelj, direktor hrane i pića u hotelu Sheraton, inače i dopredsjednik Hrvatskog kuharskog saveza, Božica Brkan, glavna urednica internetskog portala Oblizeki te Marko Živaljić, vlasnik seoskog gospodarstva Majsecov mlin i predsjednik Kuharskog saveza Krapinsko – zagorske županije. Rekli kako su u odabiru najboljih razlike bile male, ali uz izgled i okus kolača, presuđivali su i izbor autohtonih zagorskih namirnica te starinska tradicijska priprema.

Na manifestaciji su bili i gosti iz Solina, mjesta Popovac iz Baranje te gosti iz Slovenije iz Turističke zajednice Podčetrtek koji su predstavili kulturu, tradiciju i običaje svog kraja. Sve goste pozdravili su i načelnik Zagorskih Sela Željko Kodrnja, zamjenica župana KZŽ Jasna Petek, a nagrade su uz njih uručivali i zamjenik župana KZŽ za gospodarstvo Anđelko Ferek – Jambrek, saborski zastupnik Žarko Tušek te izaslanik gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, Dragutin Žiljak. Pod šatorom i izvan njega, na štandovima su se predstavili i mnogi zagorski OPG-ovi sa svojim delicijama – suhomesnatim proizvodima, sirevima, medom, vinima, likerima i tradicijskim suvenirima. U programu su nastupili članovi KUD-a Antun Mihanović iz Klanjca sa svojom tamburaškom i folklornom sekcijom, eko plesači Petra i Domagoj te u večernjim satima grupa Sinovi Zagorja.


Fotogalerija