Zagorje
Bajka na dlanu

U Zagrebu održan forum „Građani u fokusu“

Datum objave: 25. rujna 2015.

Forum je otvorio predsjednik Hrvatske zajednice županija i virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić, pritom se zahvalivši stručnjacima iz Irske, Danske, Poljske i Njemačke na stručnoj podršci te stvaranju obrisa za nužnu buduću sveobuhvatnu reformu lokalne i regionalne samouprave.

 

Uz istaknute domaće stručnjake, na Forumu su se mogla čuti i iskustva stranih stručnjaka o primjerima europskih zemalja koje su uspješno provele reformu regionalne samouprave. I domaći i strani stručnjaci složili su se u jednom, decentralizacija stavlja građane u fokus javnog upravljanja zbog čega im poboljšava kvalitetu života, a nužna je i za osjetniji gospodarski rast.

 

Među stranim predavačima, posebno zanimljivo predavanje održao je Denis Conlan, ravnatelj Odjela za razvoj lokalne uprave u Ministarstvu za okoliš, zajednicu i lokalnu upravu Republike Irske. Riječ je o zemlji po broju stanovnika sličnoj Hrvatskoj, koja nakon nedavne reforme ima 31 županiju te najveći gospodarski rast u EU od čak 6,5 posto. Predavanja su održali i domaći stručnjaci, prof.dr.sc Zdravko Petak s Fakulteta političkih znanosti te dr.sc. Sandra Švaljek s Ekonomskog instituta.