Zagorje
Bajka na dlanu

U Zagrebu otvorena velika izložba Prostoria 10

Datum objave: 25. rujna 2021.

Otvorenju izložbe Prostoria 10 prisustvovao je i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, koji je direktoru Tomislavu Knezoviću i svim djelatnicima  tvrtke čestitao na velikoj obljetnici i odličnim rezultatima u 10 godina rada. „Ponosni smo što je ova sjajna tvrtka, globalno poznata po vrhunskom dizajnu i izrazito kvalitetnim proizvodima, odlučila svoju čitavu priču širiti upravo iz našeg Zagorja. Zahvaljujući sjajnoj viziji vodstva Prostoria danas iz Svetog Križa Začretja izvozi u više od 60 država svijeta, te zapošljava više od 230 djelatnika, od kojih više od 10% u razvoju“ – poručio je župan Kolar.

OD JEDNE HALE DO INDUSTRIJSKOG CENTRA

Nama Prostorija nije posao, već strast prema građenju novih vrijednosti. Ova će izložba predstaviti od čega je Prostoria sazdana, a posjetitelji će imati priliku doživjeti sam brend mnogo dublje.  Naime, unatrag deset godina smo se razvili od jedne hale za ojastučeni namještaj u Zagorju – u industrijski centar za proizvodnju svih elemenata namještaja koji s jednog mjesta odlazi u javne i rezidencijalne interijere u čitavom svijetu. Par godina od osnutka i redovitih prezentacija na svim ključnim svjetskim sajmovima, proizvodnja je eksplodirala jer je internacionalno tržište prepoznalo kvalitetu naše proizvodnje i dizajn. Koliko važnosti pridajemo autentičnosti i kvaliteti proizvoda, govori činjenica da u istraživanje, razvoj i dizajn ulažemo 10% od svojeg ukupnog godišnjeg prometa.” – rekao je u najavi izložbe njezin vlasnik Tomislav Knezović, koji je u govoru ispred Meštrovićevog paviljona poželio dobrodošlicu brojnim gostima. „Hvala vam svima što ste došli na našu desetku. Svi ste nam bili motivatori, podrška i prijatelji te time i partneri realizacije naše priče“ – poručio je direktor Knezović.

Na izložbi je predstavljen kompleksan proces razvoja proizvoda zasnovan na pomicanju granica materijala i forme te prinicipima održivosti. Skulpture Esencija (autor: studio Boir) tematiziraju prirodne materijale i majstorske vještine u Prostoriji, dok su instalacije “Umjetnost u tvornici” kiparice Anđele Vilić nastale od ostataka materijala iz proizvodnje koji se definiraju kao „otpad“, a ona im kroz svoj umjetnički koncept ugrađuje novo značenje. Štof by Prostoria predstavlja se svojom kolekcijom dizajnerskih torbi koje će se i moći kupiti u muzejskom dućanu na izložbi, a izrađene su od ostataka tkanina iz proizvodnje. U sklopu izložbe prvi je put predstavljen i fotografski projekt Revisiting Architecture (art direkcija: Biro arhitekti) kojim se povezuju vrijednosti modernističke arhitekure Zagreba s jezikom dizajna produkata iz Prostorije

Ulaz na izložbu “Prostoria 10” slobodan je za sve građane koje se poziva i na interakciju s umjetničkom instalacijom Prostoria Net. Ona je postavljena na travnjak ispred Paviljona poput velikog urbanog namještaja za druženje građana, izrađena je u pogonu za obradu metala Prostorije te simbolizira inovativni duh ovog brenda.

Otvorenju izložbe prisustvovao je i načelnik Općine Sveti Križ Začretje Marko Kos.

Radno vrijeme izložbe: utorak – petak: 10 – 21; subota – nedjelja: 10 – 18.

Prostoria u brojkama – 2021.

100% vlastita proizvodnja u Hrvatskom zagorju
233 djelatnika (50% žene,50% muškarci)
180 djelatnika u proizvodnji, 25 djelatnika u razvoju
10% od godišnjeg prometa investira se u razvoj i dizajn

Tvrtka Prostora je jedan od ovogodišnjih dobitnika priznanja Krapinsko-zagorske županije.


Fotogalerija