Zagorje
Bajka na dlanu

U Zelenjaku održana završnica prekograničnog projekta Ride&Bike

Datum objave: 25. travnja 2016.

U sklopu projekta trasirane su i digitalizirane biciklističke i konjičke staze uz rijeku Sutlu, od Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije pa do susjedne Slovenije, izrađena je i aplikacija za pametne telefone, kao i nekoliko odmorišta za bicikliste te jahače, napravljen je i pilot projekt trženja bicikala, a održane su i edukacije ponuđača na ruralnom području te biciklističkih i konjičkih vodiča. „Ovim projektom nadograđena je standardna turistička ponuda te povećana konkurentnost i prepoznatljivost prekograničnog područja uz Sutlu, kao jedinstvene prekogranične destinacije s bogatom ponudom turističkih sadržaja temeljenih na doživljajima prirode i gastronomije te kulturne baštine i aktivnom odmoru“, istaknuo je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar prilikom završne konferencije.

Završnicu projekta predstavila je voditeljica projekta Tanja Ivek istaknuvši da ukupna vrijednost projekta iznosi 395 tisuća eura te da je trajao 15 mjeseci. „Projekt je odobren u sklopu Operativnog programa Slovenija – Hrvatska 2007.-2013. te je djelomično financiran sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj“, rekla je Ivek. Direktorica ZARE Karolina Barilar naglasila je kako je ZARA bila vodeći partner u projektu te je pohvalila odličnu suradnju sa slovenskim partnerima. Načelnik Općine Kumrovec Dragutin Ulama izrazio je zadovoljstvo što je Kumrovec uvršten u biciklističku rutu,  jer će na taj način moći spojiti biciklističku rutu s projektom kamp odmorišta koji planiraju graditi u Kumrovcu, što će mu dati još veću turističku vrijednost. Pomoćnik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Alen Gerek istaknuo je kako je vrijednost projekta u promociji zagorskog kraja kao destinacije aktivnog odmora. Nakon završetka konferencije, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar te ostali sudionici konferencije biciklima su se uputili prema Kumrovcu, gdje su obišli stanicu Sustava javnih bicikala te potom OPG Broz i u konačnici Muzej Staro Selo Kumrovec.

Voditelj projekta je Zagorska razvojna agencija, a partneri u projektu Turistička zajednica Krapinsko-zagorske županije, Turistička zajednica Savsko-sutlanska dolina i brigi, Razvojna agencija Kozjansko, Razvojna agencija Sotla i Javni zavod za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti Sevnica. Trasirana je  i digitalizirana mreža biciklistička ruta u KZŽ – 21 ruta ukupne dužine 688 km koje su ujedno umrežene u prekograničnu mrežu biciklističkih ruta. Također je trasirana i digitalizirana konjička staza u našoj županiji s 2 odvojka prema Zagrebačkoj županiji (Kraljevec na Sutli – Dubravica) i Republici Sloveniji (Hum na Sutli – Rogatec). Uređena odmorišta za bicikliste su u Kumrovcu, Gornjoj Stubici, Mariji Bistrici, Desiniću i Kraljevcu na Sutli, a za konje u Desiniću, Sveti Križ Začretju, Budinščini i Železnici.

 

Geografski je pokriveno područje Krapinsko-zagorska županije, Dio Zagrebačke županije (općine Brdovec, Marija Gorica i Dubravica), Savinjska regija (općine Dobje, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Rogaška Slatina, Rogatec, Podčetrtek i Kozje), Spodnjeposavska regija (općine Sevnica, Krško, Brežice, Radeče, Kostanjevica na Krki, Bistrica ob Sotli).


Fotogalerija