Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 2. listopada 2017.

Na samom početku Festivala dječje kajkavske popevke prisutne je pozdravio potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš DončićČestitam organizatorima na izvrsnoj organizaciji cijele manifestacije Dani kajkavske riječi, a tako i Festivala dječje kajkavske popevke. Svi zajedno uživajmo u nastupu naše djece“ – poručio je potpredsjednik Hrvatskog sabora Hajdaš Dončić. Pozdrave okupljenima uputila  je i gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan Pentek te zamjenik župana Anđelko Ferek-Jambrek: „Krapinsko-zagorska županija je i ove godine pokrovitelj Dani kajkavske riječi, izuzetno nam je drago da se u Zlataru gotovo pedeset godina organizira manifestacija koja njeguje našu baštinu i kulturu“  – istaknuo je zamjenik župana Ferek-Jambrek.

Na ovogodišnjem Festivalu dječje kajkavske popevke izvedeno je 19 skladbi koje su učenici osnovnih škola kajkavskog govornog područja zajedno sa svojim učiteljima glazbene kulture skladali na stihove pjesama s prošlogodišnjeg zlatarskog Zbora malih pjesnika. Organizatori su na doprinosu Festivalu posebno zahvalili dugogodišnjoj učiteljici glazbene kulture u zlatarskoj osnovnoj i srednjoj školi Josipi Hopek te maestru Siniši Leopoldu i Tamburaškom orkestru Hrvatske radiotelevizije koji već tradicionalno sudjeluje na ovom dječjem festivalu. U programu je nastupila i Manda Sviben. Ova glazbena priredba pedagoškog karaktera održava se u sklopu manifestacije Dani kajkavske riječi, a utemeljena je 1971. godine kad su prvi put uglazbljeni stihovi s književne priredbe Zbor malih pjesnika. Cilj Festivala je njegovanje kajkavske riječi i poticanje sustavnog glazbenog stvaralaštva u osnovnim školama pri čemu se daje prilika glazbeno nadarenim učenicima da se ogledaju u skladateljskom radu. U 46 godina postojanja Festivala dječje kajkavske popevke izvedeno je 800-tinjak popevki.

Festival i Dane kajkavske riječi zatvorio je izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i saborski zastupnik Žarko Tušek, a u publici je bila i pomoćnica ministrice kulture Marica Mikec. Festival dječje kajkavske popevke organizira Pučko otvoreno učilište dr. Jurja Žarjavića Zlatar.


Fotogalerija