Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 19. rujna 2020.

Izložbu Žene u naivnoj umjetnosti te ujedno manifestaciju Dani kajkavske riječi otvorila je zamjenica župana Jasna Petek, koja je uz čestitke na organizaciji još jedne izvrsne izložbe istaknula kako je dodatna vrijednost i posebnost ove manifestacije što dugi niz godina kontinuirano njeguje dječje kajkavsko kulturno stvaralaštvo. „Upravo je to od izuzetne važnosti, jer upravo njegovanjem takvog stvaralaštva od najranijih dana kod djece potičemo i čuvamo svijest o vlastitom identitetu, pripadanju svom narodu, kajkavštini i kajkavskom govornom području. Ujedno je ovo prilika da se zahvali onima koji podpiru našu djecu i mlade u tome, roditelje, dede, bake, vrijedne mentore i mentorice u školama“ – poručila je zamjenica župana za društvene djelatnosti.

Gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan – Pentek rekla je da će ovogodišnj Dani kajkavske riječi zbog epidemije koronavirusa biti održani u smanjenom obimu, bez vanjskih događanja. „Najvažnije je da se nastave dječji kajkavski izričaji, izložba Čovjek čovjeku, Zbor malih pjesnika i Festival dječje kajkavske popevke“ – rekla je gradonačelnica Auguštan – Pentek te dodala i kako Galerija izvorne umjetnosti uz Dane kajkavske riječi predstavi  dio svog bogatog fundusa.

O samoj izložbi Žene u naivnoj umjetnosti govorila je ravnateljica Galerije izvorne umjetnosti Božena Slunjski: „Izložena je 21 slika, 6 skulptura i jedan reljef.  Rijetko se tko sjeti žena umjetnica, a one su bile vizionarke, imale su moć uočavanja i potrebu izražavanja. Počele su slikati same radeći boje i uglavnom na lesonitu“ – rekla je ravnateljica Slunjski, dodajući da je svaki peti od od 200 radova u fundusu Galerije djelo neke umjetnice. Izložena su djela Mare Puškarić – Petras, Dragice Lončarić, Zlate Volarič, Puia Florice, Grete Pečnik, Goranke Ivke Sobočan, Anđelke Kos – Tušek, Branke Plaznik, Kate Dolenec, Dušanke Kiselički Vujsić, Ivane Lovković Matunci, Nene Bjelogravić, Ingeborg Čimić- Kiedrowsky, Marice Mavec- Tomljenović, Dragice Belković, Kate Vizvari, Katarine Perad-Vojković i Franciske Petelinšek.

Okupljene je pozdravila i saborska zastupnica Sabina Glasovac, a među okupljenima na otvorenju bili su i zamjenik gradonačelnice Grada Zlatara Stanko Majdak i predsjednica Gradskog vijeća Danijela Findak.

Prije otvaranja izložbe, koja ostaje otvorena do 15. listopada, u parku ispred same Galerije nastupio je Tamburaški sastav Tajna.

Program 51. Dana kajkavske rijei možete pronaći ovdje.


Fotogalerija