Zagorje
Bajka na dlanu

Ubrzan je proces obnove – župan Kolar i ministar Bačić u Gupčevom kraju

Datum objave: 31. ožujka 2023.

Župan Željko Kolar je zajedno sa gradonačelnikom Gornje Stubice Jasminom Krizmanićem potpredsjednika Vlade i ministra Branka Bačića dočekao ispred zgrade općine u Gornjoj Stubici, u Gupčevom kraju koji je i najteže stradao u velikom potresu iz ožujka 2020. godine. Nakon održanog radnog sastanka delegacija u kojoj su bili i  državna tajnica Dunja Magaš, državni tajnik Domagoj Orlić, ravnatelj Uprave za provedbu obnove Krešimir Dominis, šefica Kabineta ministra Tajana Huzak i glasnogovornica Ministarstva Valentina Vincek te pročelnica županijsko Upravnog odjela za javnu nabavu i EU fondove Vlatka Mlakar i pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Stjepan Bručić obišla je i novoizgrađenu zamjensku obiteljsku kuću u Gornjoj Stubici.

 

NA ZAHTJEV ŽUPANIJE POVEĆANA ALOKACIJA ZA 12,5 MILIJUNA EURA

 

Potpredsjednik Vlade i ministar Branko Bačić istaknuo je kako se na području Krapinsko-zagorske županije provode projekti ukupne vrijednosti 100 milijuna eura. „To su projekti koji se odnose na obnovu zgrada javne namjene i javne infrastrukture. Sama Županija, kao operativno tijelo provodi projekte vrijedne 35 milijuna eura. Upravo danas smo, uoči sastanka, a na zahtjev Županije, za vraćanje u prvobitno stanje prometnica na području županije, odobrili dodatnih 12,5 milijuna eura. Nakon što definiramo realizaciju tih projekata, ostaje nam još da sa županom provjerimo mogućnost dodatne alokacije, ali prije toga ćemo utvrditi stanje po svakom pojedinom projektu kako bi mogli točno definirati ukupan iznos sredstava koje Županija potražuje“ – rekao je ministar Bačić i dodao da je Vlada u svakodnevnoj koordinaciji s županom Kolarom.

VJERUJEM DA SMO NA DOBROM PUTU DA ALOKACIJU POTROŠIMO U 100 % IZNOSU

Župan Željko Kolar zahvalio je ministru na povećanju alokacije te napomenuo da se ona prvenstveno odnosi na prometnice. „Sada je naša ukupna alokacija 35 milijuna eura. To je ogroman novac koji će koristiti naša Županijska uprava za ceste i 15 naših gradova i općina koji su stradali u Zagrebačkom potresu, gdje je Krapinsko-zagorska županija provedbeno tijelo, odnosno PT1 tijelo“ – kazao je župan Kolar te dodao kako su na održanom sastanku analizirali i projekte koje su jedinice lokalne samouprave prijavile Ministarstvu gospodarstva za Petrinjski potres, a isto tako i dio gdje smo prijavili za Ministarstvo kulture i Ministarstvo prometa. „Provedba bi mogla biti preko 80 milijuna eura i mi na dnevnoj razini komuniciramo i s ministrom i s državnom tajnicom, ali i kolegama načelnicima i gradonačelnicima, jer želimo u stopostotnom iznosu potrošiti alokaciju i vjerujem da smo na dobrom putu“ – zaključio je župan Kolar.

DRŽAT ĆEMO SE DOGOVORENIH ROKOVA

„Poruka za one koji se još nisu vratili u svoje domove je da ćemo se držati rokova koje smo dogovorili na prošloj koordinaciji. Ja mogu reći da je vidljiv ogroman iskorak u aktivnostima koje su provedene. Uvjeren sam da ono što smo se danas dogovorili, da ćemo to i realizirati – poručio je župan Kolar, dok je ministar Bačić do kraja svibnja najavio rušenje svih predviđenih objekata. „Kao što smo i zadnji puta rekli, mi ćemo do kraja svibnja ukloniti sve objekte koji su predviđeni za rušenje i do kraja godine ćemo započeti s gradnjom svih zamjenskih objekata na području županije, tako da iduće godine neće biti ni jednog objekta koji neće biti ili dovršen, ili u fazi izgradnje. Mi smo napravili značajne izmjene, smanjili dokumentaciju i slično i tako ubrzali cijeli proces koji se odnosi na izgradnju i obnovu privatne imovine“ – kazao je potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić.

Načelnik Općine Gornja Stubica Jasmin Krizmanić rekao je da je u gornjostubičkoj općini, koja je najteže pogođena, nakon potresa bilo prijavljeno 290 obiteljskih kuća te da mu je drago što se može pokazati i primjer kuće koja je u fazi samog useljenja. „Obećano je od strane ministarstva da će se obiteljske kuće na određen način rješavati tijekom ove godine i po nekim projekcijama i procjenama očekujemo da bi faza građenja počela negdje tijekom ljeta. Hvala Vladi i ministru Bačiću što su iz Fonda solidarnosti osigurali značajna sredstva za sanaciju cesta koja su bile oštećene u potresu jer bez tih sredstava lokalne samouprave ne bi mogle s vlastitim sredstvima napraviti sanaciju“ – rekao je načelnik Krizmanić.

MODEL SAMOOBNOVE

Potpredsjednik Vlade i ministar Branko Bačić  komentirao je i princip samoobnove, prema kojem je građena i kuća koja je danas obiđena. „Gospodin je sam krenuo u obnovu po starome modelu. Mislimo da je projekt samoobnove dobar, no sada je unaprijeđen. Prema starom modelu i zakonu, sredstva se nisu dostavljala unaprijed, već prema dostavljenim računima, sukcesivno kako se realiziraju radovi i pojedina faza objekta dovršava, tako se sredstva uplaćuju. Po novom modelu, vlasnik objekta u cijelosti bi dobio sredstva sukladno projektu kojeg je izradio sam. Temeljem tog projekta mi ćemo ubuduće za ovakve objekte isplaćivati cjelokupan iznos i to u ovom trenu pripremamo zajedno s Hrvatskom narodnom bankom i udrugom banaka. Ovih dana bi krenuli prve uplate u cijelosti na posebne račune koji su otvoreni u bankama za svaku vrstu samoobnove – rekao je ministar Bačić.Fotogalerija