Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 16. studenoga 2015.

Dobrodošlicu gostima iz Bosne i Hercegovine su u Brestovcu Orehovičkom poželjeli zamjenica župana Jasna Petek i ravnatelj OŠ Brestovec Orehovički Zdenko Kobešćak. Zamjenica župana je učenike iz Bihaća i njihove učiteljice upoznala s osnovnim obilježjima Krapinsko-zagorske županije, našim prirodnim i kulturnim znamenitostima na kojima se u zajedništvu s vrijednim radom ovdašnjih ljudi temelji razvoj cijele županije.  „Osobito se ponosimo našim osnovnim i srednjim školama kojima pomažemo najviše što možemo. Uvjerena sam se da ćete uživati u posjetu našoj županiji, nadam se da je ovo početak jedne lijepe suradnje“ kazala je zamjenica župana Petek.

Učenici iz Bihaća su u razgledali matičnu osnovnu školu o Brestovcu Orehovičkom u kojoj se po organizacijskim jedinicama, preko praktikuma i razmjene iskustva, primjenjuje učenje o poduzetništvo. Posjet je nastavljen u Područnoj školi Orehovica koja je poznata po njegovanju eko i etno obilježja Hrvatskog zagorja te na kraju u Krapini, u kojoj je goste iz Bihaća osobito oduševio Muzej krapinskih neandertalaca. Gosti iz Bosne i Hercegovine su iz naše županije otišli s prigodnim darovima – zagorskim licitarskim srcama i drugim prigodnim poklonima sa obilježjima Krapinsko-zagorske županije. 

Osnovna škola Prekounje iz Bihaća ima 1.000 učenika, koji osim matične škole pohađaju i  tri područne škole.  Posjet njihovih predstavnika Krapinsko-zagorskoj županiji organiziran je u sklopu Međunarodnog projekta učenja u poduzetništvu za učenike jugoistočne Europe u kojem sudjeluje i OŠ Brestovec Orehovički, a kojeg provodi Regionalni centar za razvoj poduzetničkih kompetencija zemalja jugoistočne Europe. Cilj ovog centra je podržati zemlje jugoistočne Europe i Tursku u naporima za usvajanjem preporuka u promociji poduzetništva kao ključne kompetencije od najranijih školskih dana.