Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 17. studenoga 2006.

Povodom Međunarodnog dana tolerancije jučer je u uredu županice Krapinsko-zagorske županije zamjenik županice za društvene djelatnosti Davor Gredičak primio učenike i njihove profesorice, predstavnike Srednje škole Krapina i Gimnazije A.G.Matoša Zabok Naime, učenici spomenutih škola provodeći kampanju “Svi različiti, svi jednaki” izradili plakate drvo tolerancije. U spomenutu kampanju Vijeća Europe i Europskog foruma mladih uključila se Krapinsko-zagorska županija koja je izabrala ove dvije srednje škole za promicanje tolerancije. Kampanja uključuje raznovrsne simpozije, edukacije i treninge s ciljem promoviranja borbe protiv rasizma, antisemitizma, ksenofobije i netolerancije te osposobljavanje i poticanje mladih da sudjeluju u izgradnji mirnih društava zasnovanih na poštivanju ljudskih prava, različitosti, tolerancije i međusobnom razumijevanju.
 
Tolerirati one koji su drugačiji
 – Ta kampanja je potekla od Vijeća Europe, preuzelo ju je naše Ministarstvo branitelja, obitelji i međugeneracijske solidarnosti, a isto tako jedan dio te toga odrađuje i naša Županija. Cilj svega toga je da promičemo nenasilje, toleranciju, međusobno razumijevanje – kazao je Davor Gredičak, dožupan Krapinsko-zagorske županije.  Provodeći ovu kampanju učenici Srednje škole Krapina i Gimnazije A.G.Matoša iz Zaboka izradili su drvo tolerancije sastavljeno iz različitih simbola koji čine dio kulturne baštine Hrvatske i ljudske raznolikosti s naglaskom na nenasilje i izgradnju društva bez predrasuda i stereotipa.
– Na taj način mi poručujemo svima da toleriraju one koji su drugačiji, bilo da imaju drugu boju kože, drugu vjeru, drukčija stajališta – rekao je Jurica Čavužić, učenik drugog C krapinske gimnazije na jučerašnjem prijemu.
Inače, drva tolerancije izložena su u  školama, a Županija će o provedenom projektu izvijestiti Ministarstvo vanjskih poslova i Europskih integracija te Vijeće Europe.