Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 21. ožujka 2016.

Udruga je ovaj dan obilježila prigodnom prodajom narcisa na Trgu Ljudevita Gaja u Krapini, a akciju je kupnjom narcisa podržala i zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek.

Krapinsko-zagorska županija nalazi se među županijama koje imaju najveći odaziv na preventivne programe ranog otkrivanja raka dojke. Na području naše županije, program prevencije provodi Zavod za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije u suradnji s Općom bolnicom Zabok i bolnicom hrvatskih veterana te Specijalnom bolnicom za medicinsku rehabilitaciju Krapinske toplice. U 2015. godini Opća bolnica Zabok i bolnica hrvatskih veterana dobila je novi mamograf, financiran sredstvima Agencije za lijekove i medicinske proizvode. Dovoljnim brojem termina, ženama se nastoji izaći u susret oko naručivanja na preglede. Ovim putem, pozivamo sve žene da se odluče na pregled jer se zna da su najbolji rezultati izlječenja u ranoj fazi. Također, na besplatnom telefonu 0800 200 127 mogu se dobiti sve informacije vezano za preglede i prevenciju raka dojke.

Danom narcisa želi se ukazati na to kako je rak dojke najčešći tumor kod žena te koliko je važna prevencija i rano otkrivanje raka dojke. Zašto baš narcise? Zato jer taj cvijet simbolizira nadu, buđenje i novi život. Rak dojke kao najčešći zloćudni tumor kod žena, nastaje kad normalne žljezdane stanice dojke promijene svoja svojstva te počnu nekontrolirano rasti, umnožavati se te uništavati okolno zdravo tkivo. Od raka dojke najčešće obolijevaju žene iznad 50. godine života, ali mogu i žene mlađe dobi. Zemlje koje su rano počele s organiziranim programima ranog otkrivanja raka dojke već imaju prisutan pad smrtnosti. U Hrvatskoj je 18. listopada 2006. godine počela provedba nacionalnog programa prevencije raka dojke, u kojem su sve žene u dobi od 50 do 69 godina bile pozvane na preventivni mamografski pregled. Cilj programa je smanjiti smrtnost od raka dojke za najmanje 25 %.