Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 30. siječnja 2020.

O navedenoj temi govorili su župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar, zamjenica župana Jasna Petek te pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu politiku, branitelje, civilno društvo i mlade Martina Gregurović – Šanjug. Zamjenica župana Jasna Petek istaknula je da su ukupna izdvajanja u resoru bila 40,4 milijuna kuna, od čega za zdravstvo 33,6 milijuna, za socijalnu skrb 4,6, a za udruge i mlade 2,1 milijuna kuna. Od 33,6 milijuna za zdravstvo, velik je dio decentraliziranih sredstava, 18,4 milijuna kuna, vlastita sredstva iznose 8,1 milijun, a ostali izvori 7,1 milijun kuna. „Kad govorimo o decentraliziranim sredstvima, za OB Zabok i bolnicu hrvatskih veterana izdvojeno je više od 10 milijuna kuna, od toga 5,5 milijuna odnosi se na otplatu kredita, a ostalo na nabavljanje medicinske opreme, za Dom zdravlja KZŽ 800 tisuća kuna, za Specijalnu bolnicu Krapinske Toplice nešto manje od 3 milijuna kuna, a za SB Stubičke Toplice 2 milijuna kuna te Zavod za hitnu medicinu 2,2 milijuna kuna. Što se tiče vlastitih sredstava KZŽ, veliki dio je korišten za financiranje timova T1 hitne medicinske pomoći u ispostavama Klanjec i Konjščina. Otplaćuje se kredit OB Zabok, a preostali dio usmjeren je na udio sredstava u projektu Doma zdravlja, poboljšanje pristupu primarnoj zdravstvenoj zaštiti i drugo“, rekla je zamjenica Petek, istaknuvši da je trenutno na specijalizacijama iz zdravstvenih ustanova na području županije 69 mladih liječnika i liječnica, a samo 11 ih je financirano iz EU fondova, dok sve ostalo financiraju zdravstvene ustanove s područja KZŽ. Dva strateška projekta vezana za zdravstvo i zdravstveni turizam su dogradnja Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, za što je izdana građevinska dozvola te dogradnja SB Stubičke Toplice, za što je u tijeku 1. faza izgradnje vanjskog bazena i izrada projektno tehničke dokumentacije za 2. fazu.

 

Pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu politiku, branitelje, civilno društvo i mlade Martina Gregurović – Šanjug istaknula je da se za socijalnu skrb izdvojilo 4,6 milijuna kuna. „Vlastitih sredstava isplaćeno je nešto manje od 1,5 milijuna kuna. Za udruge i malde izdvojeno je 2,1 milijun kuna“, rekla je pročelnica Gregurović Šanjug. U 2020. godini planirano je ukupno 34 milijuna kuna, od čega za zdravstvo 24,6 milijuna, socijalnu skrb 5,1 milijun te udruge i malde 2,2 milijuna kuna.

 

Župan Željko Kolar zahvalio je svim zdravstvenim djelatnicima na području KZŽ na velikoj humanosti, angažiranosti, profesionalnosti te istaknuo da Županija za sada uspijeva na neki način pratiti sva ta ulaganja, no da u novoj europskoj financijskoj omotnici ponovno nisu specijalne bolnice. „Mi smo u postupku pokretanja zahtjeva da se taj projekt naših specijalnih bolnice proglasi projektom od nacionalnog interesa i krećemo u razgovore i kako to isfinancirati. Postoji domaća komponenta, državni proračun, mi smo kao Županija spremni sufinancirati dio projekta i vjerujem da zajednički možemo naći rješenje. Naš Klaster zdravstvenog turizma polako se pozicionira te će biti predstavljen u veljači u Nizozemskoj“, rekao je župan Kolar, koji se osvrnuo i na smjenu ministra Kujundžića. „01. siječnja 2019. godine donesen je novi zakon o zdravstvenoj zaštiti, i ministar Kujundžić je imao rok od 6 mjeseci u kojem mora predložiti novu mrežu hitne. Danas je 30. siječnja, 2020. godine, a mi novu mrežu hitne nemamo. Računajući da će se donijeti odluka, osigurali smo sredstva samo za prva četiri mjeseca za dodatno financiranje hitne u proračunu, tako da ako novi ministar ne donese odluku, mi ćemo rebalansom proračuna ponovno morati dići to za 1 milijun kuna kako bi osigurali dostupnost hitne na području KZŽ. Svaki korisnik bilo kojeg doma i ustanove na području KZŽ mora imati isti doseg doktora i liječničku uslugu, ali ne veću od one naše bakice koja je ostala živjeti sama u staračkom domaćinstvu. Svima isti tretman, to su naši ljudi zaslužili“, istaknuo je župan Kolar.

 

O ulaganjima u Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice govorila je ravnateljica Željka Žnidarić, koja je istaknula da bolnica posvećuje veliku pažnju stručnom medicinskom kadru te da na specijalističkom usavršavanju trenutno imaju čak 20 mladih liječnika. „U 2019. ukupno smo investirali 8,2 milijuna, od čega 3,9 milijuna decentraliziranih i županijskih sredstava“, rekla je ravnateljica Žnidarić, dodavši da se krenulo s pripremnim radnjama za proširenje smještajnih i terapijskih kapaciteta. Konferenciji za medije nazočio je i načelnik Općine Krapinske Toplice Ernest Svažić.