Zagorje
Bajka na dlanu

UOČI BLAGDANA SVIH SVETIH – POLOŽENI VIJENCI I ZAPALJENE SVIJEĆE

Datum objave: 31. listopada 2022.

Vijenac je položila delegacija Krapinsko-zagorske županije, Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova u kojoj su bili župana Željko Kolar, zamjenica župana Jasna Petek, predsjednik Županijske skupštine Zlatko Šorša, županov savjetnik za branitelje pukovnik Žarko Miholić, načelnik Policijske uprave krapinsko-zagorske Željko Košutić; voditeljica područnog ureda Ministarstva hrvatskih branitelja u Krapini Ivana Iskrić te Jelena Puh Mrzlečki iz Područnog odsjeka za poslove obrane Krapina.

Župan Kolar istaknuo je kako su nadolazeći blagdani Svih svetih i Dušni dan prilika da sve svi osobno prisjetimo svojih najmilijih koji su nas napustili, ali je ujedno i prilika da se prisjetimo naših branitelja. „Mi ih se prisjećamo nekoliko puta godišnje, na sve državne blagdane, ali i na dane pojedinačnih gardijskih brigada ili datuma koji su vezani za pojedine postrojbe i slično jer kroz naš svakodnevni rad, najbolji način da se tim ljudima odužimo je da najbolje moguće radimo svoj posao i stvaramo uvijete za što bolji život u Hrvatskoj. Tako se njih sjećamo svaki dan i svaki dan im odajemo priznanje za žrtvu koju su dali kako bi mi danas živjeli u miru i slobodi“ – poručio je župan Kolar.

„Danas smo ovdje kako bismo odali počast svim onima koji su bili velik dio našeg života, a posebno hrvatskim braniteljima koji su dali svoj život kao i onima koji su umrli nakon Domovinskog rata, a bili su njegovi dionici i dali nemjerljiv doprinos stvaranju hrvatske države. Nažalost, sve nas je manje, od početka Domovinskog rata više od 2500 branitelja je umrlo. Sve smo stariji i sve smo podložniji bolestima koje su i neminovne u tim godinama i zbog toga je ovaj današnji dan emotivno važan za nas“ – istaknuo je ovom prilikom pukovnik Miholić.

Svijeće su zapalile i članice obitelji poginulih hrvatskih branitelja, predstavnici braniteljskih udruga s područja Krapinsko-zagorske županije, predsjednik i zapovjednik vatrogasne zajednice Krapinsko-zagorske županije Stjepan Skuliber i Marijan Lovrenčić te čelnici jedinica lokalne samouprave: gradonačelnik Grada Krapine Zoran Gregurović zajedno sa zamjenikom Ivicom Hršakom i predsjednikom Gradskog vijeća Mladenom Gregurovićem, načelnik Općine Hrašćina Branko Tukač zajedno sa predsjednicom Općinskog vijeća Ljubicom Mikulčić te načelnica Općine Kraljevec na Sutli Blanka Stipčić Berić.

Nakon svečanog polaganja vijenaca na gradskom groblju u Krapini, župan Željko Kolar svijeće je zapalio i kod Spomen obilježja braniteljima u Krapini, kod spomenika poginulim pripadnicima MUP-a u Zaboku, u Klanjcu kod spomenika ispred galerije Antuna Augustinčića i na starom gradskom groblju, zatim u Kumrovcu kod spomenika Josipa Broza Tita te u Velikom Trgovišću kod spomenika ispred rodne kuće dr. Franje Tuđmana. „Kroz povijest, Zagorje je dalo niz velikih ljudi koji su ostavili traga u povijesti države u kojoj smo tada živjeli. Ovo je ujedno prilika da se sjetimo i njih te da im odamo počast za sve ono dobro što su napravili u svojem životu za sve nas. Vjerujem da je to dobra ljudska gesta i da je treba promatrati isključivo kao takvu, ljudsku“  – zaključio je župan Kolar.


Fotogalerija