Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 19. lipnja 2024.

Učenici se u 1. razred srednje škole upisuju u skladu s Odlukom o upisu učenika u I. razred srednje škole u školskoj godini 2024./2025., objavljenom u Narodnim novinama broj 60/24., te odredbama Pravilnika o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u I. razred srednje škole (“Narodne novine”, broj  49/15., 109/16., 47/17. i 39/22.).

Željene programe obrazovanja kandidati (učenici) prijavljuju elektronički putem preko mrežne stranice Nacionalnoga informacijskog sustava prijava i upisa u srednje škole https://srednje.e-upisi.hr, a na temelju natječaja za upis koji se objavljuje na mrežnim stranicama srednje škole i osnivača.

Sukladno točci XV. Odluke o upisu učenika u I. razred srednje škole u školskoj godini 2024./2025. (dalje u tekstu: Odluka), Krapinsko-zagorska županija na svojim mrežnim stranicama objavljuje pojedinačne natječaje srednjih škola sa svog područja za upis učenika u I. razred u školskoj godini 2024./2025., te objedinjeni popis poveznica na mrežne stranice srednjih škola gdje se nalaze sve potrebne informacije o upisima.

Prema Strukturi razrednih odjela i broju učenika I. razreda srednjih škola u školskoj godini 2024./2025., I. dio – srednje škole kojima je osnivač Republika Hrvatska, jedinice lokalne samouprave te jedinice područne (regionalne) samouprave, za Krapinsko – zagorsku županiju utvrđeno je 1.380 upisnih mjesta u 66 razredna odjela.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja u suradnji s CARNET-om na već spomenutoj mrežnoj stranici https://srednje.e-upisi.hr/ objavljuje sve informacije i potrebne dokumente vezane za cjelokupni postupak upisa. Stoga je iznimno važno kontinuirano pratiti dostupne informacije na toj mrežnoj stranici, budući da će ondje biti objavljeni i kriteriji vrednovanja upisa u programe obrazovanja, svi postupci vezani za prijave, te ostali ažurirani podaci, važne obavijesti i detaljne upute za rad sa sustavom.

Deficitarni srednjoškolski obrazovni programi za školsku godinu 2024./2025. su: zidar/ zidarica, instalater/ instalaterka grijanja i klimatizacije, vodoinstalater/ vodoinstalaterka, bravar/bravarica, strojobravar/ strojobravarica, keramičar/ keramičarka, stolar/ stolarica, konobar/ konobarica, kuhar/ kuharica, tesar /tesarica, soboslikar/ soboslikarica, elektroinstalater/ elektroinstalaterka, vozač motornog vozila/ vozačica motornog vozila.

U skladu s važećim Pravilnikom o dodjeli stipendija učenicima srednjih škola i studentima Krapinsko-zagorske županije („Službeni glasnik Krapinsko-zagorske županije“, broj 42/21.), pravo na stipendiju u kategoriji deficitarnih zanimanja (kategorija C) ostvaruju svi podnositelji zahtjeva, odnosno učenici i studenti koji su u tekućoj godini upisali prvi razred srednje škole odnosno prvu godinu studija u neko od deficitarnih zanimanja. Vrstu deficitarnih zanimanja kao i mjesečnu visinu stipendija za kategoriju C (deficitarna zanimanja) za svaku školsku/akademsku godinu određuje Župan, ovisno o iznosu koji je osiguran za tu namjenu u Proračunu Županije, a na prijedlog Povjerenstva za stipendije.

Želimo vam puno uspjeha pri upisu u željene programe i srednje škole te otvaranju novog, uzbudljivog poglavlja u životu!

Poveznice – linkovi na internetske stranice srednjih škola s informacijama o upisima

Srednja škola Bedekovčina
Gimnazija Antuna Gustava Matoša Zabok
Srednja škola Konjščina
Srednja škola Krapina
Srednja škola Oroslavje
Srednja škola Pregrada
Glazbena škola Pregrada
Srednja škola Zabok
Srednja škola Zlatar
Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok