Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 18. srpnja 2022.

U osnovne škole na području Krapinsko-zagorske županije je u školsku godinu 2022./2023. upisano 9.175 učenika u 617 razrednih odjela, odnosno 121 manje u odnosu na prošlu školsku godinu. U srednje škole je upisano 40 učenika i učenica više – ukupno 1.177 učenika, dok je bilo slobodno 1.350 mjesta. „Nakon nekoliko godina tijekom kojih smo bili u plusu, ove godine imamo 101 prvašića manje nego lani – upisano ih je okruglo tisuću“ – rekla je zamjenica župana Jasna Petek te dodala kako se nada da će se sljedeće godine ponovno nastaviti povećanje broja učenika prvih razreda.

RAST UPISA U DEFICITARNA ZANIMANJA

Župan Željko Kolar istaknuo je kako je postotak upisa u srednje škole 87,2 %, odnosno 92 % s učenicima s teškoćama u razvoju. „U srednjim je školama ostalo 107 mjesta za jesenski upisni rok i od tih je mjesta njih 28 u strukovnom obrazovanju“– pojasnio je župan Kolar te naglasio kako je zabilježen porast upisa od 13 posto u deficitarnim zanimanjima. „Prošle smo godine u deficitarna zanimanja upisali 133 učenika, a ove 155 učenika. Čitavo vrijeme prilagođavamo i na neki način forsiramo simbiozu između obrazovanja i tržišta rada, što se polako ostvaruje i vidi se da naše promotivne akcije daju rezultate“ – rekao je župan Kolar uputivši poziv svim učenicama i učenicima koji se nisu upisali u prvom upisnom roku da pogledaju što im je ostalo na raspolaganju i da se jave u drugom upisnom roku.  „Svaka će škola na svojoj stranici objaviti koja su kod njih prazna mjesta ostala, a Krapinsko – zagorska županija to će objaviti sutra na svojoj službenoj web stranici za sve škole.“  

UPISI PO ŠKOLAMA

Srednja škola Pregrada je upisala 131 učenika i ostala su četiri mjesta, dva za slastičara i dva za kuhara. „Učenici su upisani u program prirodoslovne gimnazije i u zdravstvene programe, medicinske sestre i tehničari opće njege, dva razredna odjela, dentalni tehničar jedan i fizioterapeutski tehničar jedan razredni odjel“ – rekla je ravnateljica SŠ Pregrada Vilmica Kapac.

Gimnazije A. G. Matoša Zabok ostvarila je 100-postotni upis.Upisano je tako 98 učenika, njih 24 u jezičnom odjeljenju, dva opća te 26 u prirodoslovno-matematičkom odjeljenju“ – izvijestila je ravnateljica Gimnazije Bibijana Šlogar.

Srednja škola Bedekovčina upisala je svih 10 planiranih razrednih odjela. „Veseli nas povećanje broja upisa učenika u deficitarna zanimanja. Što se tiče slobodnih mjesta, ostalo je po jedno u četverogodišnjim programima za fizioterapeutskog tehničara i agrotehničara. Što se tiče trogodišnjih zanimanja, slobodnih mjesta ima za smjer plinoinstalater, soboslikar, staklar i zidar – rekla je ravnateljica SŠ Bedekovčina  Vera Hrvoj napomenuvši kako slobodnih mjesta ima i u učeničkom domu.

Ravnateljica Srednje škole Konjščina Milojka Rataić kazala je kako je nakon upisa slobodnih mjesta ostalo u zanimanjima komercijalist, strojobravar, elektroinstalater i autoelektričar.

U Srednjoj školi Krapina je od 256 slobodnih mjesta popunjeno njih 251. „U gimnazijskim programima upisali smo tri razreda 100 posto, u četverogodišnjim strukovnim programima u četiri razredna odjela 97 posto i u trogodišnjim obrtničkim programima za deficitarna zanimanja ostala su još tri slobodna mjesta za zanimanje prodavač“ – kazao je ravnatelj Ivica Rozijan.

Ravnateljica SŠ Oroslavje Natalija Mučnjak istaknula je kako su zadovoljni upisima u strukovne programe. Naime, Škola drugu godinu zaredom ima gotovo 100-postotan upis. Ostalo je samo jedno mjesto za smjer vodoinstalatera. U Općoj gimnaziji ostalo je još slobodnih mjesta za jesenski rok.

Ravnateljica Srednje škole Zabok Draženka Jurec istaknula je kako je škola upisala sva 162 mjesta.

Ravnatelj Srednje škole Zlatar Mladen Pavetić rekao je kako je u Školi ostalo još nekoliko slobodnih mjesta za jesenski rok –  za smjer tehničar za logistiku i špediciju.

Prema riječima Božice Šarić,  

Ravnateljica Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok Božica Šarić poručila je kako je u Školi za jesenski rok ostalo mjesta u glazbenom programu, šest slobodnih mjesta vezano za paralelni program. Učenicima ŠUDIGA su od ove godine dostupna dva nova smjera – solo pjevanje u glazbenoj školi te smjer grafičkog urednika dizajna u sektoru grafičkih tehnologija i audio vizualnog oblikovanja. 

Pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, šport i tehničku kulturu Mirjana Smičić Slovenec izvijestila je kako zbog nije bilo zainteresiranih za upis u smjerove tesar i poljoprivredni gospodarstvenik.